skip to Main Content

IMATE PITANJA ZA NAS?

VIB-logo-80

Kontaktirajte nas

Konsultujte se o svim vidovima osiguranja i zatražite najbolju ponudu za Vas

 • Adresa:
  Rudnička 2, VI sprat, 11000 Beograd
 • Telefon:
  +381 11 4046 753
 • Fax:
  +381 11 4046 753
 • E-mail:
  office@vib.rs
+381 11 4046 753 office@vib.rs
Privatno Zdravstveno Osiguranje

Uloga benefita u zaposlenju može imati veoma važan uticaj na vaš biznis. Pogrešno je uverenje da vam je potrebno mnogo novca da biste privukli (i zadržali!) najkvalitetnije kadrove. Upravo na primeru IT poslova može se videti da privatno zdravstveno osiguranje kao benefit za zaposlene ne mora biti skupo – a može biti isplativo na duge staze.

Uloga privatnog zdravstvenog osiguranja u IT poslovima

Ukoliko još uvek niste spremni da ulažete u najbolje kadrove, evo nekoliko podataka koji će vam pomoći da razumete kako se u IT poslovima gleda na privatno zdravstveno osiguranje. Naročito, kakva je uloga benefita za zaposlene u IT sektoru.

Pored stimulativne zarade, IT poslovi obezbeđuju da se na fleksibilan način usklade privatan i poslovni život, što je omogućeno vrlo primamljivim bonusima, pogodnostima i benefitima. Prema istraživanjima objavljenim u Harvard Business Review, 60% ispitanika je odgovorilo da pogodnosti koje idu uz IT poslove imaju veoma važnu ulogu u odluci koju će kompaniju odabrati.

Ako ste mislili da je to visok procenat, čekajte da čujete ovo – prema tom istom istraživanju, čak 80% ispitanika bi radije prihvatilo stimulativan paket benefita i pogodnosti umesto povišice!

Među benefitima koji imaju ključnu ulogu u odabiru IT posla jeste privatno zdravstveno osiguranje. Prema navedenom istraživanju, 88% ispitanika je istaklo da bi se odlučilo za ponudu koja ide uz bolje zdravstveno osiguranje. Od toga, 54% je onih koji bi ovu pogodnost uzeli u ozbiljno razmatranje prilikom donošenja odluke o prihvatanju posla u IT kompaniji.

Zašto privatno zdravstveno osiguranje?

Iako je visoko cenjeno među zaposlenima, poslodavci se teže odlučuju na ovaj korak. Jedan od glavnih razloga je to što košta znatno više nego regularno zdravstveno osiguranje. Ili barem tako deluje. Ukoliko bismo uporedili mesečna izdvajanja za poreze i doprinose koje poslodavac plaća državi (kao deo obaveznog zdravstvenog osiguranja, bez obzira na to da li ga vaš zaposleni koristi ili ne) i mesečna izdvajanja za polisu privatnog zdravstvenog osiguranja, iznenadili biste se kolika je razlika u pitanju.

Za zaradu od 100.000 RSD, na primer, poslodavac je u obavezi da na ime doprinosa za zdravstveno osiguranje mesečno uplati 14.520 RSD po zaposlenom. Pri tom, ukoliko kompanija želi da pokrije dodatni trošak za lečenje zaposlenih u privatnim klinikama, dužna je da plati dodatne poreze i doprinose na zaradu. Nažalost, većina poslodavaca prekasno sazna za ovu vrstu troškova, što dovodi do toga da se osećaju prevareno i nasamareno. Da ne govorimo o tome koliko takve “sitnice” koštaju na mesečnom ili godišnjem nivou!

Sa privatnim zdravstvenim osiguranjem stvar izgleda malo drugačije. Na primer, mesečni iznosi do 5.757 RSD po zaposlenom su oslobođeni plaćanja poreza i doprinosa na zaradu. Troškove lečenja će platiti osiguranje. Mesečni trošak po zaposlenom kreće već od 17 do 20 evra mesečno, a obezbeđuje preventivni sistematski pregled i budžet za lečenje od 1.000 €.

Iako je u startu potrebno izdvojiti dodatnu sumu novca (u zavisnosti od polise osiguranja), uvođenje privatnog zdravstvenog osiguranja kao benefita prilikom zaposlenja u IT poslovima ima velike prednosti na duže staze. Za vas, kao poslodavca, najvažnije su:

 • Nema skrivenih troškova za poreze i doprinose
 • Iznosi do 5.501 RSD po zaposlenom su u potpunosti oslobođeni plaćanja poreza i doprinosa na zaradu
 • Skraćuje se trajanje bolovanja i perioda odsustva zbog bolesti, što pozitivno utiče na posao u celosti
 • Preventivni sistematski pregled je uključen
 • Moguće je obezbediti budžet za lečenje do 100.000 €

U osnovi svih ovih pogodnosti je činjenica da će vaši zaposleni biti produktivniji, efikasniji i rasterećeniji zahvaljujući privatnom zdravstvenom osiguranju. Na kraju, vaš cilj kao poslodavca je da imate ljude koji vole svoj posao i rade ga sa potpunom predanošću – a sitnica kao što je pravo zdravstveno osiguranje može imati velikog udela u tome.

Da li je sve baš tako sjajno kao što se na prvi pogled čini?

Ako bismo ostali samo na prednostima uvođenja privatnog zdravstvenog osiguranja, sve bi delovalo previše lepo i bajkovito. Nijedno rešenje nije idealno i ne može odgovoriti vašim potrebama u potpunosti, a to je slučaj i sa privatnim zdravstvenim osiguranjem.

Jedan od glavnih nedostataka privatnog zdravstvenog osiguranja jeste to što pojedina osiguravajuća društva forsiraju privatno osiguranje po svaku cenu. Zato se poslodavcima čini da ne mogu da se odbrane od navalentnih zastupnika, koji pričaju samo o benefitima privatnog zdravstvenog osiguranja, ali ne i o ograničenjima. Pri tom, većina gotovo da ne spominje cene privatnog zdravstvenog osiguranja, što unosi dodatno nepoverenje i odbija poslodavca od ponude. Bez konkretnih primera ne možete steći potpuni uvid u sve pogodnosti privatnog zdravstvenog osiguranja, koje se sve više nameće kao idealno rešenje za oslobađanje od dodatnih (skrivenih) troškova za poreze i doprinose na zaradu.

Ukoliko ipak niste spremni na ulaganje koje može drastično da promeni dinamiku vašeg posla, ne očajavajte. Vaši zaposleni će i to progutati – dok ne budu saznali šta nudi konkurencija. Tada vam neće pomoći ni povišica.

Zato budite korak ispred drugih – kontaktirajte našeg posrednika za osiguranje i raspitajte se koje sve pogodnosti i olakšice možete da očekujete uz privatno (dopunsko) zdravstveno osiguranje.

Back To Top