skip to Main Content

IMATE PITANJA ZA NAS?

Kontaktirajte nas

Konsultujte se o svim vidovima osiguranja i zatražite najbolju ponudu za Vas

  Šta su anđeli investitori

  Za startup scenu znamo da je dinamična, ali i veoma konurentna. U nastojanju da obezbede preko potrebna sredstva za dalji razvoj poslovanja, startup kompanije razmatraju različite raspoložive načine dobijanja investicija. Upravo jedna od tih opcija su anđeli investitori. Po čemu je ovaj tip ulaganja u startup specifičan, kao i koliko se razlikuje od Venture Capital investicija, saznajte u našem mini vodiču koji sledi.

  Anđeli investitori – važni igrači na startup sceni

  Ukoliko se imalo interesujete za startup scenu i preduzetništvo, termin “anđeli investitori” vam ne može biti stran. O čemu je tačno reč?

  Ovaj metaforički naziv odnosi se na fizičko lice koje investira u neku kompaniju, a najčešće startup. Najčešće, anđeli investitori će uložiti novac u neki biznis, u zamenu za neki deo kapitala, koji može biti različtiog oblika i “visine”. Cifra koja se ulaže dakle zavisi od tipa poslovanja u koji se uzlaže, kao i od preferencija pojedinačnog “anđela”, ali uglavnom ne prelazi million funti.

  Sredstva koja anđeli investitori obezbeđuju biznisima može biti od suštinskog značaja za isti, u periodima kada te kompanije tek pokušavaju da se utemelje na tržištu, steknu renome, ili su u procesu razvijanja nekog proizvoda ili patenta.

  Međutim, anđeli nisu samo “dobrodušni”, oni uglavnom očekuju bar nešto u zamenu za novac koji ulože, u nekom trenutku u budućnosti. 

  Poznato je da vam je potreban novac da biste zaradili novac, i zato startup-i često dolaze u iskušenje da uzmu sredstva anđela investitora, a da pre toga dobro ne razmotre njihovu ponudu (ili bolje reći – zahteve). 

  Koja je razlika između anđela investitora i Venture Capital opcije?

  Dakle, potrebna su vam sredstva za vaš startup. Koji je bolji izvor kapitala: anđeli investitori ili Venture Capital? Koje su uopšte razlike između njih?

  Generalno, anđeli investitori su pojedinci koji koriste sopstveni novac za ulaganje, dok se pojam Venture Capital odnosi na firme koje ulažu novac svojih klijenata, a ne svoj. Još jednom, uporedimo ove dve opcije:

  1. Anđeli investitori su pojedinci koji su skloni poslovnom riziku i koriste lična finansijska sredstva za ulaganje u biznise u razvoju, obično u iznosu ispod million funti. Zauzvrat, oni mogu tražiti učešće u kapitalu kompanije, ali o detaljima se uvek naknadno pregovara.
  2. Venture Capital kompanije su profesionalni investitori koji ulaganja realizuju kroz pravno lice. One ulažu novac svojih klijenata, a ne kompanijski novac. Često su manje fleksibilne nego anđeli investitori kada je reč o pregovaranju, ali su uplate često veće – preko million funti. 

  Prednosti i nedostaci anđela investitora: Može li se bez ovih sredstava?

  Sve ima svoje prednosti i mane, pa tako i novac koji dobijate od ovih darežljivih investitora, sa darom da prepoznaju dobru poslovnu ideju. U nastavku navodimo pregled najvažnijih prednosti i mana upotrebe ovih sredstava. 

  Prednosti:

  • Manji rizik za vas! Anđeli investitori su fleksibilniji od banaka ili Venture Capital firmi, što ih čini otvorenijim za rizike i pregovore. Iz tih razloga, ovo je dobra opcija za mlade biznise koji tek treba da se “dokažu”.
  • Novac na sunce! Osobina koja se veoma ceni kod anđela investitora je ta da oni zapravo žele da vam daju novac (i daju ga)! Kao što smo već ranije napomenuli: potreban vam je novac da biste zaradili novac.
  • Nema vraćanja duga (…ali)! Prihvatanje novca od anđela investitora ne funkcioniše kao zajam u banci – ne postoji rok za isplatu, kamata, niti tačno procenjen iznos koji vraćate. Međutim, oni od vas mogu tražiti kapital ili učešće u upravljačkoj strukturi vašeg biznisa.
  • Iskustvo i savet za sve! Ako ste pametni, novac nije jedina stvar koju ćete tražiti od svog anđela investitora. To će biti i iskustvo iz ranijih projekata, mreža kontakata i mentorski saveti. Sve to može pomoći vašem biznisu na drugi rok!
  Investicije i investitori

  Nedostaci: 

  • Visoka očekivanja. Anđeli investitori su uglavnom skloniji riziku od bilo kojih drugih investitora, međutim, sa tim dolaze i veća očekivanja. Iako im nećete vratiti novac u pravom smislu te reči, ovi investitori ipak žele da vide povraćaj na svoje ulaganje. Ponekad taj povraćaj može da bude i veći nego kod nekih kredita ili strukturiranih načina finansiranja. 
  • Umanjenje kapitala. Anđeli investitori, kao naknadu za novac koji su vam dali, mogu očekivati određeni udeo u kapitalu ili vlasničkoj strukturi vaše komapanije. Samim tim, ostaje manje za vas!
  • Gubitak kontrole. Njihov novac, njihova i odluka! Ukoliko se odlučite na anđele investitore kao opciju finansiranja vašeg poslovnog poduhvata, znajte da se može dogoditi i da oni imaju poslednju reč u nekim situacijama. Samim tim, vi nećete imati potpunu kontrolu nad vašim projektom.

  Imajući u nabrojane razloge “za” i “protiv”, na vama ostaje da ih izvagate najbolje što možete. Ceh može biti velik, ali ukoliko ste sigurni da će “žetva” biti dobra, onda prikupljanje sredstava ovim putem može biti odlična opcija za vaš poslovni poduhvat. Bilo kako bilo, potrudite se da u proegovorima postignete najbolju moguću opciju za vas. 

  Ukoliko planirate da pokrenete startup ili već poslujete u okviru istog, razmotrite opciju osiguranja za startup. Ono vam može pomoći kod upravljanja rizicima kao što je rizik prihvatanja proizvoda na tržištu, ali i finansijski rizik.  Za više informacija o osiguranju ovog tipa kontaktirajte naš tim, i mi ćemo osmisliti optimalno rešenje za vašu firmu.

  Back To Top