skip to Main Content

IMATE PITANJA ZA NAS?

Kontaktirajte nas

Konsultujte se o svim vidovima osiguranja i zatražite najbolju ponudu za Vas

  API i sajber bezbednost

  Ukoliko poslujete u oblasti razvoja softvera, web-dizajna i razvoja, ili generalno u IT industriji, moguće je da vam je poznat termin API. Ova tehnologije je “odavno” ušla u svakodnevnu upotrebu programera. Toliko se koristi da se ponekad zaboravi na njene potencijalne mane – naročito u domenu sajber bezbednosti. U kakvoj su vezi API i sajber bezbednost, i o čemu bi trebalo da vodite računa u primeni ove tehnologije? Čitajte u ostatku teksta.

  Saveznik ili neprijatelj: Šta je API?

  Najjednostavnije rečeno, API je tehnologija, odnosno mehanizam, koji omogućuje dva softverska sistema da međusobno komuniciraju. Ove interakcije su moguće zahvaljujući nizu definisanih protokola. Sam termin API je akronim od Application programming interface

  Dobar primer za API je usluga Google Maps. Na primer, Google Maps aplikacija ne čuva sva imena gradova, ulica, restorana, bioskopa, i ostali lokacija na samom pametnom uređaju. Umesto toga, ona se povezuje na drudge aplikacije u okviru Google servera, od kojih dobija te informacije. Ovakva veza je moguća zahvaljujući API. 

  API i sajber bezbednost – kako su povezani?

  Vremenom se sa korišćenjem API tehnologije uočila mogućnost da ovim putem može doći do ugrožavanja sajber bezbednosti. Iz te svesti i brige razvila se i API bezbednost. 

  Termin API bezbednost odnosi se na različite prakse sprečavanja ili ublažavanja sajber napada na API. Kao što znamo, API radi u backend delu mobilnih i web aplikacija, što znači da je od kritičnog značaja da se zaštite podaci koji se na ovaj način prenose. Tu na scenu nastupa sajber bezbednosti, odnosno konkretnije – API bezbednost.

  API bezbednost je postala naročito značajna sa razbojem IoT tehnologije. Naime, API predstavlja vezu za prenos poverljivih podataka između korisnika sa jedne strane, i aplikacija i issitema sa druge strane. Neobezbeđen API je laka meta za hakere, koji tim putem mogu da upadnu u inače bezbedan računar ili mrežu.

  Kako se to ne bi dogodilo, u okviru API bezbednosti koriste se mere zaštite kao što su procena rizika, bezbednosti tokeni, enkripcija i slični mehanizmi. Takođe, kao i kod svake organizacije koja barata osetljivim podacima, preporučuje se preventivno uzimanje sajber osiguranja.

  Da li je API katastrofa koja samo čeka da se dogodi?

  Prema podacima iz aprila ove godine, broj API-ja u upotrebi se udvostručio u poslednjih 12 meseci. Popularnost ove tehnologije sve više raste, što dosta govori o njenoj korisnosti. Međutim, sa rastom njene upotrebe raste i broj slučaja narušene sajber bezbednosti

  Da li je to dovoljno da se odreknemo svi prednosti koje nam API pruža?

  Istraživanja su pokazala da čak 41% organizacija koje kroiste API bile su u situaciji da se aktivira određeni sajber rizik – i to u direktnoj vezi sa API. Do ovoga dolazi usled konstantne upotrebe ove tehnologije, odnosno preteranog oslanjanja na nju. Rešenje predstavlja povećanje svesti o sajber riziku, zapošljavanje kadra stručnog da se nosi sa ovim izazovima, kao i određene preventivne mere.

  Imajući u vidu sve prednosti API tehnologije, ali i njene potencijalne nedostatke u smislu sajber bezbednosti, preporučuje se sajber osiguranje kao jedna od mera za upravljanje sajber rizikom u organizacijama. Ne dozvolite da o ovoj polisi mislite tek kada dođe do napada i finansijskih gubitaka povezanih sa njim.

  Potrebno vam je sajber osiguranje za vašu organizaciju, ali ne znate odakle da počnete? Kontaktirajte VIB stručni tim i mi ćemo razrešiti sve vaše nedoumice, i pronaći najbolje rešenje za potrebe vašeg biznisa. 

  Čitamo sitna
  slova za vas

  Pomoći ćemo vam da razumete prednosti i nedostatke osiguranja. Objasnićemo vam sve detalje da biste lakše mogli da donesete odluku. 

  Sve ponude
  na jednom mestu

  Pristup svim ponudama osiguranja na jednom mestu. Bez dodatnih troškova.
  Za vas ćemo kontaktirati sve osiguravajuće kuće na tržištu.

  Skupo plaćate osiguranje?

  Postoji velika verovatnoća da previše plaćate polisu osiguranja ili da nemate odgovarajuće pokriće. Uporedite ponude i uslove i izaberite najbolje.

  Back To Top