skip to Main Content

IMATE PITANJA ZA NAS?

Kontaktirajte nas

Konsultujte se o svim vidovima osiguranja i zatražite najbolju ponudu za Vas

  Bezbednost podataka

  Sa razvojem svesti o opasnosti koja vreba iz sajber sveta, a koja se javlja u vidu različitih oblika virusa, napada i ostalih pretnji, poraslo je i interesovanje za sajber bezbednost. Ona se veoma često vezuje za bezbednost podataka, ali ova dva pojma nisu sinonimi. U nastavku vam objašnjavamo šta je tačno bezbednost podataka, a šta sajber bezbednost, i koja je razlika između njih.

  Šta je bezbednost podataka

  Bezbednost podataka (Data Security) predstavlja proces zaštite svih podataka kojima kompanija (ili zaposleni) raspolaže, u cilju sprečavanju slučajnog ili namernog nedozvoljenog  pristupa i kasnije zloupotrebe. U praksi, to znači da je cilj bezbednosti podataka da predupredi, eliminiše ili umanji efekte sajber kriminala i njegovog efekta na podatke.

  Bezbednost podataka takođe ima ulogu da koristi fizičko obezbeđenje, logičke kontrole, sajber bezbednost, administrativne kontrole i druge propisane protokole zaštite podatke. Ova procedura je veoma važna, jer je poznato da za podatke danas kaže da su vredni koliko i zlato ili nafta. 

  Narušena bezbednost podataka

  Neke od metoda zaštite podataka su:

  • Enkripcija podataka – šifrovanje podataka tako da je potreban ključ da bi se pročitali.
  • Sakrivanje (maskiranje) podataka – maskiranje delova podataka, kako bi samo autorizovani korisnici mogli da ih čitaju.
  • Brisanje podataka – uklanjanje nepotrebnih podataka.
  • Skladištenje i rezerva podataka (bekap) – pravljenje višestrukih kopija podataka u clju njihovog vraćanja ukoliko se original trajno izgubi.

  Najznačajniji zadatak bezbednosti podataka je da čuva podatke od sajber kriminalaca. S obrirom na to da sajber kriminal mnogo napredovao, i da je sve teže uočiti i brzo reagovati na razne sajber pretnje, logično je da kompanije sve više pažnje obraćaju na zaštitu podataka. One se često fokusiraju na zaštitu tri elementa: ljudi, procesa i tehnologija

  Zaštita podataka nije samo važna za poslovanje, već i za imovinu – računare, tablete i ostale mobilne uređaje koji se sve više koriste od kad je svet prešao na hibridni model rada. Dakle, bezbednost podataka je usko vezana za kontrolu pristupa, što je naročito važno kada imate tim koji radi sa razlih lokacija.

  Šta je sajber bezbednost

  Sajber bezbednost predstavlja praksu zaštite svih procesa u kompaniji, od pojavnih oblika sajber kriminala. U praksi, to znači da je sajber bezbednost okrenuta ka zaštiti digitalnih mreža, uređaja, sistema, servera, i blo kojih drugih resursa koji rade online. 

  Bezbednost podataka zapravo predstavlja samo jedan deo sajber bezbednosti, ali privlači više pažnje jer podaci predstavljaju važnu imovinu kompanije. 

  Služba sajber bezbednosti često blisko sarađuje sa fizičkim obezbeđenjem, kako bi sprečila bilo kakav nedozvoljen pristup digitalnoj imovini kompanije, kako oni ne bi pala “u pogrešne ruke”. Takođe, sajber bezbednost vodi računa o politikama bezbednosti i raznim merama koje štite organizaciju u digitalnom smislu.

  Koja je razlika između bezbednosti podataka i sajber bezbednosti

  Sada kada znamo deteljnije definicije bezbednosti podataka i sajber bezbednosti, lakše je da utvrdimo razlike između njih. Kada je reč o bezbednosti podataka, kao što i sam naziv kaže – fokus je na samim podacima.

  Koliko je važna bezbednost podataka

  Sa druge strane, sajber bezbednost je širi pojam i odnosi se na sve oblike digitalne bezbednosti, uključujući i digitalne podatke i digitalne sisteme. Samim tim, svet sajber bezbednosti obuhvata (sajber) bezbednosne aspekte uptrebe modernih tehnologija.

  Obe ove “boljke” vašeg biznisa mogu voditi istom problemu, a to je neki od oblika sajber kriminala. Kako biste izbegli taj rizik i sve moguće troškove koje on sa sobom nosi, važno je da protiv njega najpre delujete preventivno – izgradnjom bezbedne inflastrukture i širenjem svesti o značaju sajber bezbednosti.

  Takođe, ukoliko već dođe do sajber napada, krađe podataka i sajber iznude, važno je da imate “plan B”. Neka to bude polisa sajber osiguranja. Ono će pokriti nepredviđene finansijske gubitke po osnovu sajber kriminala, ali i troškove potencijalnih pravnih postupaka pokrenutih ovim povodom.

  Potrebno vam je sajber osiguranje za vašu kompaniju, ali niste sigurni odakle da krenete? Kontaktirajte naš stručni tim i mi ćemo osmisliti rešenje prilagođeno vašem biznisu. 

  Back To Top