skip to Main Content

IMATE PITANJA ZA NAS?

Kontaktirajte nas

Konsultujte se o svim vidovima osiguranja i zatražite najbolju ponudu za Vas

  Big data i sajber bezbednost

  Nema priče o podacima i njihovoj zaštiti od sajber kriminala, a da se ne spomene termin BIG DATA. Iako se za njih zna već neko vreme, oni se i nisu toliko često spominjali u kontekstu curenja i zaštite podataka. U nastavku teksta saznajte šta povezuje BIG DATA i sajber bezbednost, kakvi su ovo zapravo podaci, kao i na koji način je moguće unaprediti bezbednost raspolaganja ovim podacima.

  Pre svega, interesantno je reći da kada se spomenu BIG DATA i sajber bezbednost, prva asocijacija je zaštita ovih podataka ood sajber napada i drugih oblika sajber kriminala. Međutim, BIG DATA ima čak i svoju primenu u domenu sajber bezbednosti! Kakvu? Nastavite sa čitanjem i saznajte.

  Šta je BIG DATA 

  Od pre nekoliko godina termin BIG DATA postaje jedna od najčešćih tema razgovora – što u kontekstu njihove obrade, što u kontekstu njihove bezbednosti. Međutim, mnogi i dalje nisu sigurni šta ovaj termin označava.

  Najjednostavnije rečeno, BIG DATA (“veliki podaci”), kao što im i sam naziv kaže, su veliki skupovi strukturiranih i nestrukturiranih podataka, koji se zbog svoje veličine ne mogu obrađivati pomoću uobičajenih softvera. Koriste ih kompanije kako njihovom analizom oktrile šablone i trendove u ponašanju ili na tržištu, za mašinsko učenje, ali i kao napredan način uočavanja pretnji u sajber infrastrukturi.

  Big data i njihove šanse i opasnosti

  Imajući u vidu obim i značaj velikih podataka, jasno je da njihova upotreba sa sobom nosi i određene opasnosti, ali i određene šanse

  Kada govorimo o opasnostima, kao najveće izdvajaju se:

  1. zaštita poverljivih i ličnih podataka,
  2. prava i vlasništvo nad podacima i
  3. nedostatak kvalifikovanog kadra za analizu “velikih podataka”

  Nasuprot ovoj priči, potrebno je naglasiti ukoliko biznisi pronađu adekvatne načine za obradu velikih podataka, to im može doneti mnoge benefite. Evo koje su dve glavne prednosti upotrebe big data:

  1. poslovna inteligencija (Business intelligence) koja doprinosi boljem donošenju poslovnih odluka, ili za unapređenje i optimizaciju prodajnih i marketing strategija i
  2. pravovremeno uočavanje sajber pretnji.

  Od svih navedenih pretnji, svakako nam je veoma interesantna zaštita podataka, koja je i preduslov za upotrebu big data. Šta možemo da se uradi na ovom polju?

  Kako učiniti BIG DATA bezbednim od sajber kriminala?

  Ne tako davne 2017. godine, Forbs je procenio tržište velikih podataka na 203 milijarde dolara. Međutim, kako u poslednje vreme kompanije intenzivnije pokušavaju da zaštite svoje poslovanje od sajber pretnji, i što bolje upravljaju ovim podacima, smatra se da se vrednost pomenutog tržišta znatno uvećala.

  To nije prošlo “ispod radara” sajber kriminalaca, pa tako imamo one onih čija su primarna meta upravo ove kompanije koje koriste big data. Imajući u vidu narastajući broj sajber napada na BIG DATA kompanije poslednjih godina, jasno je da je bezbednost istih veoma ugrožena.

  Kada govorimo o upotrebi velikih podataka i njenoj bezbednosti, na raspolaganju je nekoliko opcija koje biznisi treba da razmotre:

  • Saradnja sa drugim biznisima u cilju stvaranja određenih bezbednosnih standarda na nivou industrije, praćenje izmena u relevanoj regulativi i deljenje dobrih praksi sa drugima.
  • Primena enkripcije na osnovu atributa u cilju zaštite poverljivih podataka trećih lica.
  • Povećanje bezbednosti upotrebe “open source” softvera.
  • Monitoring pristupa podacima na osnovu čitave kompanije.

  Kako upravljati velikim podacima

  Primena “velikih podataka” u domenu sajber bezbednosti? 

  Kada govorimo o sajber bezbednosti, BIG DATA nije samo u opasnosti od sajber rizika, već se može i koristiti u borbi protiv njih. BIG DATA analitika može pomoći u praćenju podataka o sajber napadima i uočavanju potencijalnih sajber pretnji, na nešto sofisticiranije načine.

  Evo šta “veliki podaci” mogu da urade u domenu sajber bezbednosti:

  • predviđanje sajber napada pomoću mašinskog učenja,
  • uvođenje atumatizacije i monitoringa velike količine podataka o sajber napadima,
  • rana detekcija uljeza u sajber infrastrukturi i
  • izveštavanje o upravljanju sajber rizikom.

  Bilo kako bilo, briga o sajber bezbednosti nije rezervisana samo za IT industriju. Ukoliko vaša kompanija ima bilo kakvog dodira sa podacima, u smsilu da ih prikuplja, obrađuje ili skladišti, važno je razmislite: Da li su ovi podaci zaista dovoljno zaštićeni? 

  Imajući u vidu napredovanje tehnologije, pa i sajber kriminala, a uprkos preventivnim merama zaštite, ipak može doći do nekog curenja podataka. U tim slučajevima dobro je imati polisu sajber osiguranja iz koje će se pokriti mogući finansijski gubici.

  Interesuje vas sajber osiguranje, ali ne znate odakle da počnete? Mi smo tu za vas! VIB stručni tim će na osnovu potreba vašeg biznisa predložiti adekvatno rešenje u osiguranju za vašu kompaniju. Kontaktirajte VIB stručni tim već danas, za više informacija o ovoj polisi. 

  Back To Top