skip to Main Content

IMATE PITANJA ZA NAS?

VIB-logo-80

Kontaktirajte nas

Konsultujte se o svim vidovima osiguranja i zatražite najbolju ponudu za Vas

  Blokčejn Bezbednost

  Sajber osiguranje je već neko vreme u žiži javnosti, i mnoge kompanije već uveliko rade na povećanju svesti o ovom riziku. Međutim, usled sve većeg razvoja blokčejn tehnologije, postavlja se pitanje šta je to blokčejn bezbednost. U nastavku možete da se upoznate sa samim pojmom blokčejn bezbednosti, sa izazovima sa kojima se ona suočava, kao i sa nekim primerima kako se ona već primenjuje. 

  Šta je blokčejn bezbednost

  Da bismo u potpunosti shvatili šta je blokčejn bezbednost, treba da znamo šta je blokčejn generalno. Blokčejn je tehnologija na bazi “ledžera” (sveobuhvatne knjige) u kojoj se čuvaju informacije zaštićene uz pomoć kriptografije. Kod blokčejna, ovaj “ledžer” je u formi blokova, koji se jedan na drugi vezuju u lanac, pa otud i ime ove tehnologije.

  Blokčejn

  Imajući u vidu ovu definiciju, hajde da se upoznamo sa pojmom blokčejn bezbednosti. Blokčejn bezbednost predstavlja kompletan sistem upravljanja rizikom za blokčejn mreže, i uključuje usluge procene rizika, sajber bezbednost, i najbolje prakse za utvrđivanje rizika od prevara i sajber napada.

  Izazovi sa kojima se suočava blokčejn bezbednost

  Iako blokčejn tehnologija pruža brojne prednosti u smislu bezbednosti, jer su strukture podataka bazirane na kriptografiji i principu decentralizacije, ona definitivno nije savršena. Sajber kriminalci uspeli su da pronađu načine kako da iskoriste slabosti blokčejna, i načine velike štete. 

  Postoje četiri vrste sajber napada koja se najčešće javljaju:

  1. Ruting napadi – blokčejn tehnologija oslanja se na ogroman brou transfera podataka koji se izvršavaju u realnom vremenu. Stručni i dobro obavešteni hakeri mogu da presratnu podatke na njihovom putu do provajdera, i to tako da blokčejn korisnici ne primete da je došlo do napada.
  2. 51% napadi – velike javne blokčejn mreže koriste mnogo snage za “rudarenje”. U tom procesu može se javiti grupa neetičkih “rudara” koji uspevaju da preuzmu kontrolu nad “ledžerom”, ako “zauzmu” više od 50% “rudarskog” kapaciteta blokčejn mreže. Privatne blokčejn mreže nisu osetljive na ovu vrstu napada.
  3. Sibil napadi – dobili su ime po krizi koja govori o poremećaju višestruke ličnosti. Sibil napadi prave “poplavu” na mreži tako što u nju ubacuju ogroman broj lažnih naloga i identiteta, što prouzrokuje pad sistema.
  4. Fišing napadi – poznati još iz priče o sajber kriminalu i sajber bezbednosti. Reč je o ubičajenoj hakerskoj taktici koja se primenjuje i na blokčejn. Fišing napad je prevara koju vrši sajber kriminalac, tako što šalje lažne mejlove ubedljivog izgleda, sa ciljem izvlačenja podataka o sredstvima plaćanja.

  Primeri primene blokčejn bezbednosti

  Blokčejn tehnologija je svakako veoma inovativna, blokčejn bezbednost ima dosta potencijala, ali i još dosta toga što može da se unapredi. Bilo kako bilo, ona se danas već primenjuje u nekim kompanijama. Evo nekih primera u nastavku.

  #1 Coinbase

  Coinbase je kompanija koja se bavi razmenom u procesu prodaje i kupovine digitalnih valuda. Radi na bazi enkripcije, i skladišti “novčanike” i šifre unutar obezbeđene baze podataka. Zaposleni ove kompanije moraju da prođu rigorozne provere, kako oni ne bi bili najslabija karika u lancu bezbednosti kriptovaluta.

  Šta je blokčejn

  #2 J.P. Morgan

  J.P. Morgan je najveća, i jedna od najznačajnijih finansijskih institucija u SAD. Unutar kompanije razvijena je interna verzija kriptovalute Ethereum, pod nazivom Quorum, uz upotrebu blokčejn tehnologije, kako bi se osigurale privatne transakcije. Takođe, J.P. Morgan unutar svoje Quorum mreže koristi “pametne ugovore”, kako bi svi procesi bili transparentni, ali ipak kriptografski obezbeđeni. 

  # Cisco

  Ovaj tehnološki gigant iz Kalifornije veruje da je blokčejn tehnologija idealna za primenu u IoT (Internet of Things) sferi. Ukoliko blokčejn tehnologija postane primarna za funkcionisanje IoT mreže, to će pospešiti njenu vidljivost, i primenu same blokčejn tehnologije.

  U budućnosti očekujemo širenje područja primene blokčejna, a posredno i blokčejn bezbednosti. U svakom slučaju, bezbednost će biti obavezna stavka u svakom biznisu koji planira da primenjuje popularnu blokčejn tehnologiju.

  Ukoliko je bezbednost poslovanja i podataka vaša briga, osiguranje je rešenje. Ukoliko vas interesuje koja polisa osiguranja se preporučuje za vaš biznis, kontaktirajte VIB stručni tim i mi ćemo odgovoriti na sva vaša pitanja.

  Back To Top