skip to Main Content

IMATE PITANJA ZA NAS?

Kontaktirajte nas

Konsultujte se o svim vidovima osiguranja i zatražite najbolju ponudu za Vas

  Boing i pokušaj iznude od 200 miliona dolara

  Pojava sajber kriminala i krađe podataka već odavno nije rezervisana samo za IT kompanije. Svakoga dana, bez znanja svih nas, sprovode se napadi na čak i najveće sisteme – neki se uspešno odbrane, neki ne. Svež primer sajber napada koji je pretrpeo Boing potvrđuje nam činjenica da niko nije bezbedan. Pročitajte kako su se oni izborili sa ovim problemom. (Ili nisu).

  Pretnja sa zemlje za giganta iz vazduha

  Renomirani svetski proizvođač avionskih letelica suočio se sa ozbiljnom pretnjom po njegovo poslovanje početkom maja meseca, kada je postao žrtva sajber napada, sa određenom visinom otkupa od čak 200 miliona dolara

  Hakeri koji su targetirali Boing koristili su LokBit tip sajber napada (LockBit Ransomware), poznatiji kao “kripto virus”. To ime je dobio jer hakeri traže otkup u zamenu za dekripciju podataka. Ovim oblikom sajber iznude najčeće se napadaju kompanije i vlade država, a ređe pojedinci.

  Kako se siutacija dalje odvijala? Boing je odbio da plati otkup iako je oko 43 gigabajta kompanijskih podataka već okačeno na LokBitov sajt. Čelnici kompanije su potvrdili se ovaj “sajber incident” dogodio, ali da to ne utiče na svakodnevno poslovanje i bezbednost letova. Nakon toga, nijedan komentar više nije objavljen od strane kompanije, ali je kompanije Boing uputila sva pitanja na adresu FBI, odakle se takođe nije moglo dobiti mnogo informacija.

  Ovaj sajber napad bio je deo serije napada grupe hakera koje su do sada “prikupile” više od 500 miliona dolara otkupa na ovaj način. Ostaje da se vidi kako će se situacija dalje razrešiti.

  Podsetnik: Šta je Ransomware

  Sajber kriminal (kompjuterski kriminal) javlja se u raznim oblicima, koji imaju za cilj eksploataciju podataka, ali i nanošenje štete, ali posredstvom sajber prostora.

  Ransomware (sajber iznuda) je nešto ozbiljniji oblik ugrožene sajber bezbednosti, gde gubite kontrolu nad vašim informacijama, a haker traži određena novčana sredstva da vam ih vrati nazad.

  Sajber napad

  Nevolja nikada ne dolazi sama

  Sigurno je da organizacija veličine (i značaja) kao što je Boing već ima postavljene sisteme sajber zaštite, bilo preventivne, bilo one koji stupaju na snagu kada kriza već nastupi. Kako je onda došlo do ovakvog propusta? 

  Ovo je pitanje koje je postavljeno mnogo puta, a odgovor je pomalo neodređen, ali tačan. Naime, kako napreduje tehnologije i uz nju brojni sistemi zaštite od sajber pretnji, tako napreduju i sami sajber napadi. Zaštita se lakše zaobilazi, do podataka se lakše dolazi.

  Kada se pročuju vesti o krađi podataka, kao posledica uvek dolazi i opadanje rejtinga organizacije, narušavanje renomea, nezadovoljstvo akcionara, pa čak i tužbe. Kako rešiti ovaj problem ako je urađeno sve što je moguće u domenu sajber zaštite?

  Odgovor je: sajber osiguranje.

  Sajber osiguranje – više od preventive

  U svetu gde više nijedan podatak nije siguran, želite da sprovedete sve moguće mere kako biste vaš biznis i kapital zaštitili od hakerskih napada i drugih oblika sajber kriminala. Već smo ranije u tekstu naveli da je preventiva neophodna, ali ono što zapravo pravi razliku je sajber osiguranje

  Ova polisa omogućuje vam da pokrijete finansijske izdatke po osnovu sajber napada: troškove nadoknade oštećenim licima ili organizacijama, troškove nadoknade nezadovoljnim akcionarima, kao i sudske troškove tužbi koje se mogu javiti usled ovakvog događaja. Budite spremni na vreme, ne dozvolite da vas ijedan sjaber napad neprijatno iznenadi i odvede u minus.

  Želite da saznate više o sajber osiguranju i o tome kako ono može biti korisno za vaš biznis? Ne tražite dalje! VIB tim vam može odgovoriti na sva pitanja i nedoumice u vezi sa ovom polisom osiguranja. Pošaljite nam upit već danas.

  Back To Top