skip to Main Content

IMATE PITANJA ZA NAS?

Kontaktirajte nas

Konsultujte se o svim vidovima osiguranja i zatražite najbolju ponudu za Vas

  Budućnost sajber bezbednosti

  Sajber bezbednost privlači dosta interesovanja u poslednjih nekoliko godina, što je i logično imajući u vidu razvoj ove oblasti i njenu neminovnost – sajber rizici postaju sve jači, a napadi sve učestaliji. Šta nas to očekuje u narednom periodu i kakva je budućnost sajber bezbednosti? Više o tome pročitajte u nastavku teksta.

  #1 Rastuća cena sajber rizika

  Tokom 2020. godine, sajber kriminal koštao je kompanije, vladine organizacije i potrošače više od trilion američkih dolara, na svetskom nivou. Da budemo konkretni: 945 biliona američkih dolara je izgubljeno zbog sajber napada i ostalih srodnih tipova kriminala, a 145 billiona američkih dolara utrošeno je na pojačavanje mera sajber bezbednosti. 

  Na veliko iznenađenje svih stručnjaka u ovoj oblasti, istraživanja su pokazala da čak 20% organizacija u svetu ne pravi nikakve strategije kako da se zaštiti od sajber rizika. To ostavlja dovoljno prostora za pravi procvat sajber kriminala, i mogućnost da dođu do još nekoliko miliona dolara.

  Sajber bezbednost

  Jedan od koraka koji će postati suštinski za borbu protiv sajber kriminala je uvođenje pravne regulative koja će služiti kao podrška tehničkom aspektu sajber bezbednosti i odbrane. To će na kraju biti najvažniji način preventivne borbe protiv sajber pošasti.

  #2 Sajber napadi nisu rezervisani samo za “Cloud”

  Svedok smo sve učestalije “selidbe” podataka na cloud virtuelni skladišni prostor. Nedostaci ove tehnologije učinili su je osetljivom za napade mnogih koji nastoje da izvuku korisne ili poverljive podatke kompanija ili fizičkih lica. Međutim, nije problem samo “cloud”.

  Gotovo 98% svih sajber napada se oslanja na neki vid društvenog inženjeringa, kako bi plasirali direktne pretnje kao što su malware i ransomware, a najčešći kanal za to je phishing koji se sprovodi preko mejla.

  Takođe, zbog globalne pandemije, kompanije prinudno i na brzinu pokreću proces digitalne transformacije, što rezultuje procesima i sistemima koji nisu dovoljno niti bezbedni, niti obezbeđeni. 

  #3 Sajber iznude – tiha patnja IT kompanija

  Već smo spomenuli ransomware (sajber iznude), ali kolika je njihova uloga u budućnosti sajber bezbednosti? 

  Prema rečima stručnjaka iz oblasti sajber bezbednosti, učešće sajber iznuda u ukupnom sajber kriminalu nastaviće da raste. Veliki broj organizacija nalazi se na udaru, i trebalo bi da što ozbiljnije shvate ovu sajber opasnost. Međutim, odziv nije toliko velik.

  Njihov primarni zadatak trebalo bi da bude investiranje u rešenja iz domena sajber bezbednosti, koja će im pomoći da umanje sajber rizike, kao i da planiraju dalje korake u zaštiti od ovakovih opasnosti.

  Sajber odgovornost

  Sajber kriminalci koriste sajber iznude da targetiraju bilo koga: kompanije, vlade, organizacije poput bolnica, različite indstrije, i to najviše u doba kada se one nalaze pod velikim pritiskom.

  Sledeća laka meta kriminalaca su vendori, od kojih mnoge kompanije zavise u svom poslovanju, proizvodnom procesu ili lancu snabdevanja.

  #4 Visoko obrazovanje u oblasti sajber bezbednosti

  Sa rastom potrebe za merama sajber bezbednosti, razvijalo se i interesovanje za ovu oblast. Jedan od načina za prevazilaženje sajber rizika o kojm se nedovoljno govori je formalno, visoko obrazovanje u oblasti sajber bezbednosti. To znači da nije dovoljno samo obučiti radnike IT sektora kompanija o tome kako da zaštite procese i podatke, već da se oni motivišu i da steknu više obrazovanje iz ove oblasti.

  Nastajanje novih tehnika sprečavanja sajber kriminala moguće je upravo zbog toga što ljudi postaju sve stručniji, te se smatra da bi dalje uvođenje visokog obrazovanja iz sajber bezbednosti donelo mnogo benefita za cenu sajber i IT industriju.

  Koje će nas još inovacijeočekuju i šta još nosi budućnost sajber bezbednosti ostaje da se vidi. 

  Brinu vas sajber rizici i potrebno vam je sajber osiguranje, ali ne znate odakle da krenete? VIB tim je tu da pomogne! Kontaktirajte nas i mi ćemo pronaći savršeno rešenje za vaš biznis.

  Back To Top