skip to Main Content

IMATE PITANJA ZA NAS?

Kontaktirajte nas

Konsultujte se o svim vidovima osiguranja i zatražite najbolju ponudu za Vas

  Da li NFT može da se osigura

  Iako je dobila svojih “pet minuta slave”, deluje da NFT tehnologija nije dovoljno istražena, ali i da mnogi ne uviđaju njen potencijal. Za mnoge i dalje ostaje sporno jedno pitanje: Da li NFT može da se osigura? Više o tome pročitajte u nastavku.

  Šta je NFT

  NFT je pojam na koji nailazimo gotovo svakodnevno, i vezuje se za blokčejn tehnologiju. Neki su ullagali u NFT, neki govore da je to samo novi “balon” na tržištu. Ali kakva je ovo zaista tehnologija?

  NFT (Non-Fungible Token – nezamenjivi tokeni) predstavalju “jedinicu podataka, tačnije digitalnih datoteka zasnovanih na blockchainu, ali je važno reći da pristup bilo kojoj kopiji originalne datoteke nije ograničen samo na vlasnika tokena.” (izvor: Netokracija) Oni vam daju mogućnost “tokenizacije” imovine uz pomoć blokčejn tehnologije i nastaju u procesu rudarenja

  Koja je upotreba NFT tehnologije i zašto je ona toliko zanimljiva?

  Iako mnogi povezuju NFT sa umetnošću i kolekcionarstvom, oni zapravo mogu imati značajnu upotrebnu vrednost kao nosači podataka. Na primer, oni se mogu koristiti kao dokaz o članstvu određenoj organizaciji, ili za programe lojalnosti. (izvor: Investopedia)

  Sada kada znamo za šta je moguće koristiti NFT postavlja se pitanje: Da li on može da se osigura? Da li je bezbednost blokčejn tehnologije dovoljna da zaštiti podatke na tokenima?

  Osiguranje NFT-a: Da li moguće osigurati nešto što ne postoji fizički?

  Imajući u vidu sve prethodno napisano, kao i prrirodu samih tokena i blokčejn tehnologije, odgovvr na pitanje iz naslova je malo kompleksniji od jednostavnog “da ili ne”. Ukoliko razmatramo tradicionalne polise osiguranja, odgovor je svakako “ne”. 

  Neki od razloga je zbog toga što sama upotreba NFT tehnologije nije dovoljno istražena, i tržište nije razvijeno. Tokeni postoje digitalno, ali ne postoje u fizičkom obliku – i to otežava procenu njihove vrednosti.

  Konkretno, razlozi zbog kojih se NFT ne može trenutno osigurati su sledeći:

  1. vrednost koja se ne može lako proceniti,
  2. npostojanje u fizičkom obliku i 
  3. neizvesna budućnost.

  Međutim, postoji način kako da prevenvitno delujemo u cilju smanjenja potencijalne štete prilikom upotrebe blokčejn i NFT rešenja. Rešenje je sajber osiguranje.

  Blokčejn i sajber bezbednost – šta treba da znamo?

  Blokčejn kao nova stepenica u razvoju tehnologije i već je prožela brojne industrije. Za sada je najpoznatiji njen uticaj u domenu finansija, ali tu su i druge oblasti koje rade na primeni blokčejna kako bi pojednostavile svoje procese, ili recimo – pojačale bezbednost istih.

  S obzirom da su osnovna karakteristika blokčejn tehnologije decentralizacija i kriptografska zaštita koje je čine bezbednijom, njena upotreba i dalje sa sobom nosi određene sajber rizike kao što su ruting i fišing napadi.

  Kao odgovor na rastuće pretnje koje se javljaju u blokčejn svetu, nameće se sajber osiguranje. Reč je o polisi koja omogućuje pokriće troškova usled sajber napada, krađe podataka, sajber iznuda i ostalih vidova sajber kriminala. Ovo osiguranje nadoknadiće potencijalne finansijske gubitke koji se mogu javiti, pa čak i one po osnovu potencijalnih tužbi klijenata ili investitora, čije su informacije ugrožene napadom na infrastrukturu vaše kompanije. 

  Sajber osiguranje je odličan vid preventive, jer kada dođe do sajber napada već će biti kasno za mere predostrožnosti.

  Poslujete u blokčejn ili IT industriji i potreban vam je savet u vezi sa osiguranjem? Kontaktirajte VIB stručni tim i mi ćemo odgovoriti na sva vaša pitanja.

  Back To Top