skip to Main Content

IMATE PITANJA ZA NAS?

Kontaktirajte nas

Konsultujte se o svim vidovima osiguranja i zatražite najbolju ponudu za Vas

  Eksplozija u Bejrutu Osigurani gubici procenjeni na 3 milijarde dolara

  Osim globalne krize u poslovanju izazvanom pandemijom korona virusa, 2020. godinu obeležio je i još jedan događaj – eksplozija u Bejrutu. Nakon stabilizacije situacije pristupilo se proceni štete – osigurani gubici iznosiće oko 3 milijarde dolara, slično kao u slučaju razorne eksplozije u kineskoj luci Tjanđin 2015. godine.

  Eksplozija u Bejrutu: mračan skor i činjenice

  Iznenadna eksplozija, najveća u istoriji Bejruta, odnela je brojne ljudske živote i izazvala seizmička podrhtavanja u čitavom regionu. Procenjuje se da će ukupna ekonomska šteta biti čak 15 milijardi dolara, od čega veći deo nije osiguran. U poređenju sa Bejrutom, već spomenuta eksplozija u Tjanđinu odnela je gotovo isti broj žrtava, a gubici su procenjeni na 2,5 – 3,5 milijarde dolara. 

  Stručnjaci ističu da je veoma važno uporediti ova dva događaja, jer se kod Bejruta, za razliku od Tjanđina, uočava znatno veći iznos izdvojen za osiguranje, što pokazuje da se mislilo i na upravljanje rizikom.

  Finalne procene

  Iako je možda još rano za tačnu procenu osiguranih gubitaka je se očekuje još zahteva za isplatu premije osiguranja, pognoze su da će cifra iznositi oko 3 milijarde dolara. Kada je reč o ostalim aspektima štete i pratećim gubicima, iako su možda neznatno manji nego oni u Tjanđinu, treba imati na umu da je u eksploziji uništen jedini veći silos sa žitom namenjenim prehrani populacije od gotovo 6 miliona ljudi. 

  Takođe, u eksplozijij je uništen veliki broj rezidencijalnih i komercijalnih objekata, uključujući i restorane i hotele, na koje se najverovatnije odnosi i najveći deo osiguranih gubitaka.

  Izvor: businessinsurance.com

  Back To Top