skip to Main Content

IMATE PITANJA ZA NAS?

Kontaktirajte nas

Konsultujte se o svim vidovima osiguranja i zatražite najbolju ponudu za Vas

  Koliko god nas pogled u budućnost motiviše, nekada ume i da nas pomalo plaši. Tehnologija se kreće velikom brzinom, ponekad čak i u pravcu u kojem možda ne bi trebalo. Bilo kako bilo, novi Godišnji pregled je pred nama i u njemu razmatramo šta je sve obeležilo ovu 2022. godinu koja je sada već iza nas. 

  Blokčejn (sajber) bezbednost

  Ukoliko treba da odaberemo jednu temu iz oblasti modernih tehnologija, a o kojoj se često pričalo i van IT krugova, to je svakako blokčejn. Reč je o tehnologiji koja se bazira na “ledžerima” (katalozima) u kojima se čuvaju informacije zaštićene uz pomoć kriptografije. Kod blokčejna, ovaj “ledžer” je u formi blokova, koji se jedan na drugi vezuju u lanac (chain), pa otud i ime ove tehnologije.

  Iako je mnogima prva asocijacija na blokčejn trgovina kriptovalutama, primena ove tehologije ide mnogo šire – i to generalno svestavamo u “Web3” sektor, koji obuhvata još mnogo toga.

  Godina koja sledi će sigurno biti jedna od ključnih kada je reč o primeni blokčejna u raznim oblastima, pa i u sajber bezbednosti, gde se očekuje da će napraviti pravu tehnološku revoluciju.

  eFaktura i šta nam je sve donela

  Od same najave ovog sistema, pa sve do njegovog zvaničnog uvođenja, eFaktura je koncept koji je doživeo brojna negodovanja i revolt privrednika. Međutim, s obzirom da je primenu ove inovacije diktirala i sama država, preduzetnicima i kompanijama nije preostalo ništa drugo već da se “pridruže”.

  Nakon nekog vremena prilagođavanja, eFaktura je postala svakodnevica, a sistem za upravljanje fakturama – samo sistem koji pomaže našoj kompaniji da uredi svoje poslovanje u skladu sa zakonom. I ništa više i strašnije od toga.

  Uvođenje eFaktura i sistema za njihovo izdavanje je dokaz da, uprkos prividnoj sklonosti ka inovacijama, na našem prostoru ipak vlada određeni otpor kada su one u pitanju. Da li uzrok toga leži u infrastrukturi kroz koje se one primenjuju? Ili možda u mentalitetu privrednika koji nisu navikli na modernije metode rada? 

  Bilo kako bilo, i “manji” i “veći” se prilagođavaju na ovaj vid fakturisanja.

  CaaS – Cybercrime as a Service

  U eri informacija, postoji li nešto opasnije od sajber napada? 

  Poslednjih godina zabeleženo je znatno “napredovanje” sajber kriminala, u smislu brzine delovanja, i impakta. Maliciozni napadi na informaciono jezgro organizacija izazvali su brojne troškove, ali i narušavanje renomea i poslovnog integriteta kompanija. 

  Da je sajber kriminal “unosan” posao vidi se i po tome što je od skoro on počeao da se nudi i kao usluga. Zamislite “ključ-u-ruke”, ali u obliku sajber napada. Zabrinjavajuće, zar ne?

  Srećom, uz postojeće preventivne mere, ali i sajber osiguranje, rizik od sajber napada može se u dobroj meri predvideti i kontrolisati. 

  Veštačka inteligencija (sa aspekta sajber bezbednosti)

  Misliti tuđom glavom nikada nije bilo lakše! Veštačka inteligencija (Artificial Intelligence  – AI) nije više samo jedna simpatična zamisao iz filmova naučne fantastike, već realna tehnološka pojava koja se već primenjuje u brojnim drugim industrijama.

  Da je veštačka inteligencija zaista tu i da ne planira da ode, sada shvatamo iz događaja koji se dešavaju svuda oko nas – od stanja u našim domovima, pa sve do obavljanja najrazličitijih poslova uz pomoć rešenja na bazi AI. 

  Kada govorimo o AI, njena priroda uzrokuje (osnovanu) bojazan u smislu sajber bezbednosti. Kako AI koristi naše podatke? Da li ih samo skuplja, ili i obrađuje? Sve su to stavke koje je potrebno razmotriti. Vremenom su se javile i adekvatne mere zaštite.

  Kao i ranijih godina, i kao i u ranijim pregledima, možemo i sada reći da razvoj tehnologije ostavlja trag u svim industrijama, i diktira razvoj privrede svake zemlje. Koliki će “otisak” ostaviti kada je u pitanju biznis klima naše zemlje? Saznaćemo u narednim mesecima. 

  Brinu vas razni rizici koji se mogu javiti pri poslovanju, ili neplanirane situacije i događaji koji mogu prekinuti vaše poslovne procese? Prenesite deo rizika na osiguravajuću kuću! VIB stručni tim može vam pomoći da odaberete adekvatnu polisu osiguranja za vaš biznis već danas.

  Čitamo sitna
  slova za vas

  Pomoći ćemo vam da razumete prednosti i nedostatke osiguranja. Objasnićemo vam sve detalje da biste lakše mogli da donesete odluku. 

  Sve ponude
  na jednom mestu

  Pristup svim ponudama osiguranja na jednom mestu. Bez dodatnih troškova.
  Za vas ćemo kontaktirati sve osiguravajuće kuće na tržištu.

  Skupo plaćate osiguranje?

  Postoji velika verovatnoća da previše plaćate polisu osiguranja ili da nemate odgovarajuće pokriće. Uporedite ponude i uslove i izaberite najbolje.

  10 najčešćih pitanja – posredovanje u osiguranju

  FAQ sadrži 10 najčešća pitanja naših potencijalnih klijenata u vezi sa angažovanjem društva za posredovanje u osiguranju.

  10 najcescih pitanja za drustvo za posredovanje u osiguranju
  Back To Top