skip to Main Content

IMATE PITANJA ZA NAS?

Kontaktirajte nas

Konsultujte se o svim vidovima osiguranja i zatražite najbolju ponudu za Vas

  Ako je upravni odbor temelj jedne kompanije, akcionari su njeni zidovi. Oni imaju poslednju reč u donošenju odluka i preispituju aktivnosti upravnog odbora, pa se može reći i da kroje budućnost jedne organizacije. To možemo videti i na brojnim primerima poslovnih studija slučaja najvećih svetskih kompanija. Evo koja je bila njihova uloga u slučaju Johnson & Johnson.

  Skandal kao okidač za promene

  Sa velikom organizacijom dolazi i velika odgovornost, ali i veliki problemi. Za Johnson & Johnson težak period je počeo pre nekoliko godina, i to kontroverznom parnicom o štetnim hemikalijama pronađenim u jednom od proizvoda. 

  Najblaže rečeno – akcionari nisu bili oduševljeni načinom kako se korporacija nosi sa optužbama, ali i čitavom situacijom koja je do istih dovela. Tražilo se rešenje koje će zadovoljiti zahteve akcionara, a kompaniju Johnson & Johnson izvući iz nezahvalne situacije u kojoj se zatekla.

  Kao rešenje problema, organizacija je predložila razdvajanje funkcije CEO-A i predsednika upravnog odbora. Do tog trenutka, ovu funkciju je vršila ista osoba.

  Akcionari kao glas razuma 

  U izjavama predstavnika akcionara kao najvažnije grupe stejkoldera korporacije Johnson & Johnson, razdvajanje funkcije predsednika uprave i CEO-a doprinelo bi poboljšanju funkcionisanja čitavog upravnog odbora. Prema njihovom mišljenju, nezavisni predsednik uprave bolje služio interesima kompanije, odnosno akcionara, jer bio bio u stanju da postigne balans između moći i zahteva uprave i CEO-a. 

  Još jedna tvrdnja u prilog razdvajanju ove dve najbitnije funkcije u organizaciji bila je i ta da bi ovaj potez pomogao efikasnoj borbi protiv skandala i optužbi. Takođe, smatralo se da je takvo rešenje u skladu sa najboljim praksama i politikama poslovanja, i da bi to doprinelo boljoj kontroli rukovodstva kompanije.

  Nausprot ovim zahtevima, iz kompanije Johnson & Johnson apelovali su na akcionare da glasaju protiv ovog predloga, jer je od ključnog značaja da uprava zadrži određenu dozu fleksibilnosti, kako bi na najbolji način organizovala upravljačku strukturu koja bi najbolje odgovarala potrebama kompanije, i koja bi najbolje odgovorila na izazove sa kojima se kompanija suočava.

  U slučajevima kada postoji delovanje direktora ili članova upravnog odbora koje je u suprotnosti sa ciljevima kompanije, ili uzrokuje finansijske gubitke i narušavanje renomea brenda, već je kasno za razmatranje preventivnih mera. Međutim, dok do takve situacije ne dođe, važno je razmisliti o adekvatnoj polisi osiguranja kao mogućem rešenju. 

  Osiguranje od odgovornosti direktora i članova uprave (D&O) može zaštiti organizaciju od troškova i ostalih posledica samo ako se, uz sugestije iskusnih brokera, koncipira tako da pokriva rizike koje podrazumeva takva situacija. 

  Ukoliko razmatrate ovo rešenje u osiguranju i želite da saznate više, na pravoj ste adresi. Konaktirajte naš tim i mi ćemo osmisliti adekvatnu polisu osiguranja, posebno prilagođenu vašem biznisu.

  Back To Top