skip to Main Content

IMATE PITANJA ZA NAS?

Kontaktirajte nas

Konsultujte se o svim vidovima osiguranja i zatražite najbolju ponudu za Vas

  Uloga osiguranja u dobijanju investicija

  Bilo da razmišljate kako finansirati startup koji upravo pokrećete, ili kako prikupiti investicije za postojeći biznis, treba da znate da put do sredstava nekada može biti naporan. Suočićete se sa brojnim izazovima: od “sitnih slova” koje niko ne čita a imaju veliki značaj, pa sve do specifičnih odredbi osiguranja u ugovorima sa investicionim fondovima. Zašto osiguranje ima tako važnu ulogu? Kako do investicije uz pomoć osiguranja? Evo kratkog vodiča!

  Zašto je investitorima važno osiguranje?

  Bilo da se sa na strani investitiora nalazi druga kompanija, fond za investicije ili banka, jedno je sigurno: svi žele da zaštite svoja sredstva! U poslovnom svetu postoje razni tipovi jemstva i garancija, ali da li oni zaista pomažu ukoliko je novac izgubljen? Pa, i ne baš. Zato se insistira na osiguranju.

  Dobro koncipirana polisa osiguranja pruža zaštitu investitoru, a pokriće kompaniji u koju se investira. U velikom broju slučajeva, kada investitor razmatra ulaganje sredstava u neku kompaniju ili startup, osiguranje nije na zvaničnoj listi stavki koje se proveravaju.

  Međutim, dalje tokom procesa, on čak može i zahtevati da se pribavi polisa osiguranja. (Izvor: VC-list) Neretko je reč o nestandardnim rešenjima u osiguranju, kao što je na primer osiguranje direktora i članova uprave. 

  Kao ne biste došli u situaciju da gubite vreme i novac uzimajući polisu osiguranja u poslednjem trenutku, potrebno je da proverite postojeću D&O polisu ukoliko je imate, ili da pronađete pouzdanog brokera koji će napraviti jednu za vas.

  Kako do investicije: koje polise osiguranja se najčešće traže?

  Tip traženog osiguranja može razlikovati od investitora do investitora, a može zavisiti i od industrije u kojoj kompanija koja dobija investiciju posluje. Ipak, postoje neke polise koje su “najpopularnije” kod investitora.

  1. Osiguranje od odgovornosti direktora i članova uprave – štite kompaniju i privatnu imovinu direktora i članova uprave od finansijskih gubitaka zbog tužbi. Nalazi si ne spisku zahteva investitora, prilikom odobravanja sredstava.
  2. Osiguranje objekata u izgradnji i montaži CAR/EAR – za kompanije koje posluju u okviru građevinske industrije. Obavezni je deo ugovora o izgradnji. Štiti kompaniju od materijalne štete i štete pričinjene trećim licima, a investitoru je važno jer ga može zaštititi od gubitka profita.
  3. Osiguranje od prekida rada – osiguranje od finansijskog gubitka nastalog zbog neplaniranog prekida rada kompanije. Pojavljuje se kao zahtev banaka, prilikom finansiranje proizvodnje. Takođe se sreće i u ugovoru o zakupu maloprodajnog objekta, posebno u slučaju tržnih centara.
  4. Osiguranje imovine – banke često traže da se osigura imovina, a zatim polisa vinkulira u korist banke. U slučaju nastanka štete, naknada po osnovu te polise biće isplaćena banci ili osiguraniku uz saglasnost banke. 
  5. Sajber osiguranje – osiguranje od odgovornosti za štetu nastalu usled sajber napada, sajber iznuda i krađe i zloupotrebe podataka. Vrlo često se traži IT kompanijama prilikom zaključivanja ugovora sa klijentima i u kombinaciji sa osiguranjem od profesionalne odgovornosti.
  6. Osiguranje od profesionalne odgovornosti – osiguranje od odgovornosti za propuste nastale prilikom pružanja profesionalnih usluga. U nekim delatnostima je ova vrsta osiguranja obavezna zakonom, dok se u drugim obično traži u ugovoru o pružanju usluga.
  7. Osiguranje od opšte odgovornosti –  štiti kompaniju od odgovornosti za situacije kada neko od zaposlenih svojim radom uzrokuje povredu trećeg lica, ili im ošteti imovinu. Najčešće se pojavljuje kao obaveza zakupca u ugovoru, bilo da je reč i iznajmljivanju poslovnog prostora ili maloprodajnog objekta.

  Iako se tipovi polisa osiguranja koje se zahtevaju mogu razlikovati od ugovora do ugovora i od industrije do industrije, one će biti sve traženije i apsolutno nezaobilazne. Pripremite se na vreme i saznajte na koji način možete omogućiti da ove polise rade za vas.

  Back To Top