skip to Main Content

IMATE PITANJA ZA NAS?

Kontaktirajte nas

Konsultujte se o svim vidovima osiguranja i zatražite najbolju ponudu za Vas

  Ukoliko razmišljamo o širenju poslovanja, jedan od najkompleksnijih (i najskupljih) načina da to realizujete je kupovina kompanije. Nasuprot tome, prodaja određenog biznisa može podržati i “bustovati” poslovanje na nekim drugim frontovima. Sa kojim rizicima se akteri kupoprodajnog procesa najčešće sreću? Kako kod toga pomaže osiguranje transakcija kupoprodaje kompanije (M&A transakcije)? Saznajte u našem kratkom vodiču.

  Merdžeri i akvizicije – šansa, ali i opasnost

  Dok neki osnivači i vlasnici kompanija kažu da postoji određena granica dokle je isplativo širiti poslovanje, neki su veći vizionari i kažu “granice ne postoje”. Bez obzira na to kojoj grupi pripadate, sigurno ste, ako ne započeli, onda bar razmišljali o širenju poslovanja putem merdžera i akvizicija.

  “Medžeri i akvizicije” (M&A) su generalni naziv za konsolidaciju poslovne imovine kroz transakcije između kompanija. Jedan poslovni entitet može kupiti i “apsorbovati” drugu kompanija, spojiti se sa njom, otkupiti deo ili kompletnu njenu imovinu, učestvovati na tenderu za otkup njenih akcija, ili preduzeti preuzimanje kompanije bez pristanka njenih stejkholdera.

  Iako se termin M&A odnosi na sve ove aktivnosti, zapravo postoji razlika između merdžera i akvizicija. Kod merdžera, dve kompanije se kombinuju u novi entitet pod jednim poslovnim imenom. Akvizicija, sa druge strane, predstavlja direktnu kupovinu jedne kompanije od strane druge. (Izvor: Investopedia)

  M&A je odličan način da proširite vaše poslovanje bilo horizontalno, bilo vertikalno, kao i da uđete na neka nova tržišta i “osvežite” vaš biznis, ili razvijete sinergiju sa biznisom sa kojim zastupate iste vrednosti.

  Sada kada smo se podsetili osnova, vreme je da se osvrnemo na ono najvažnije: rizike koji se javljaju kada su M&A transakcije u pitanju. Šta je to što “vreba” iza ovakve strategije širenja, i na koji način se to može neutralisati? Pokušaćemo da damo što precizniji odgovor.

  Rizici kod merdžera i akvizicija

  M&A transakcije nisu jednostavne – uključeno je mnogo učesnika i faktora. Stoga i ne čudi što se mogu javiti brojni rizici koji nekad čak mogu neutralisati svaki pozitivan efekat preuzimanja drugog biznisa. Evo koje rizike izdvajamo:

  • Loše odrađena Due Diligence ili potpuni nedostatak istog – kvalitetna Due Diligence je osnova pripreme uspešne M&A transakcije. Pre izvršenja kupovine drugog biznisa, kompanija je dužna da sazna što je više moguće o njenom dosadašnjem poslovanju, kako bi izbegla potencijalna iznenađenja i troškove nakon preuzimanja,
  • Kompanija je plaćena više nego što vredi – evo jedne od najčešćih promašaja kod M&A transakcija. Uzrok ovog propusta uglavnom je veoma veliki pritisak sa obe strane da se kupoprodaja što pre privede kraju.
  • Pogrešna procena sinergije koja bi bila ostvarena transakcijom – neka stvari jednostavno ne budu onakve kako ih zamislimo, pa tako ni nakon merdžera i akvizicije udružene kompanije ne ostvaruju nivo sinergije koji je bio predviđan. To čini čitavu transakciju “promašenom investicijom”.
  • Problemi prilikom integracije – M&A transakcije donose velike organizacione kompanije, i što može postati problem i produžiti period u kojem će kompanije i dalje funkcionisati samostalno, umesto da se pripoje. Posledica? Neplanirani troškovi. 

  (Izvor: Harvard Business School)

  kupoprodaja kompanije

  Kako se nositi sa ovim rizicima? Kako umanjiti implikacije istih? Osiguranje transakcija kupoprodaja kompanija je rešenje.

  Šta je osiguranje transakcija kupoprodaje kompanije?

  Koliko god se vaš tim trudio da izvrši detaljnu Due Diligence, da proceni efekte sinergije ili da proceni potencijalne troškove nakon akviziranja, ne može se baš sve planirati. Vaša kompanija se može suočiti sa značajnim izazovima tokom procesa, ali i nakon njega.

  Neki od njih se mogu odnositi na finansijske gubitke, koji mogu ići i do iznosa koji ste platili za drugu komapniju. Osiguranje vam pomaže da deo rizika od ovakvih gubitaka prebacite na osiguravajuću kuću, i pokrijete troškove nastale tokom M&A transakcija.

  Ukoliko ste sigurni da bi osiguranje transakcija kupoprodaje doprinelo vašem poslovanju i zaštitilo vas od rizika, na pravom ste mestu. Kontaktirajte VIB stručni tim već danas, i neko od naših brokera će vas ubrzo kontaktirati. 

  Back To Top