skip to Main Content

IMATE PITANJA ZA NAS?

Kontaktirajte nas

Konsultujte se o svim vidovima osiguranja i zatražite najbolju ponudu za Vas

  Napad na Elementor Pro doveo u opasnost milion sajtova

  Korisnici WordPress platforme za  izradu sajtova nisu bili oduševljeni kada su čuli za novi napad koji bi mogao da ih košta sajta. Proizvođači poznatog bezbednosnog plugin-a WordFence objavili su upozorenje o opasnosti koja vreba korisnike, a koja je uzrokovana napadom na određene plugin-e (dodatke), koji imaju široku upotrebu u onlajn zajednici. Evo o čemu se tačno radi.

  Elementor Pro i Ultimate Addons for Elementor – sajber žarišta pretnje

  Ukoliko se bavite izradom i održavanjem sajtova, ili imate sajt na WordPress platformi, sigurno ste bar jednom naišli na Elementor, a moguće je da ste ga i isprobali. Reč je o jednom od brojnih builder-a koji su vam na raspolaganju, a koji služi za personalizaciju izgleda i funkcionalnosti vašeg sajta. Iako su korisnici podeljenog mišljenja kada je reč o ovom plugin-u, u smislu da ga neki obožavaju a neki baš i ne, ne može se poreći da ima ogroman broj korisnika.

  Kada je objavljen vest o napadu na ovaj plugin u Pro verziji, ali i na njegov prateći plugin Ultimate Addons for Elementor, a koji je naznačen kao kritičan, mnogi korisnici su se našli u panici. Da preciziramo: Elementor Pro ima više od milion aktivnih instalacija što znači milion sajtova u opasnosti. Ovaj bezbednosni problem nije se odnosio na besplatnu verziju Elementora, koji broji preko 4 miliona instalacija.

  Čim se saznalo za ovaj napad, proizvođači Elementora predložili su prelazak sa Pro na besplatnu verziju builder-a, s obzirom na to da je ona bezbedna od ove opasnosti. Iz Elementora su brzo reagovali i izbačena je verzija 2.9.4 koja neutrališe nastao problem. I kreatori Ultimate Addons for Elementor plugin-a razvili su novu verziju 1.24.2, i korisnici su izvršili ažuriranje po hitnom postupku.

  U zavisnosti od raspostranjenosti “infekcije” neki su uspeli da zaštite svoj sajt, a neki i nisu imali te sreće. Ukoliko ste i sami bili pogođeni ovim napadom, jasno je koliki bi bio problem da morate ceo sajt da radite ponovo, a o zaštiti informacija koje skladištite na web-sajtu da i ne govorimo.

  Šta ovakve situacije mogu da znače za vas?

  Ukoliko imate bilo kakav vid onlajn prisustva, pa čak i da nisu u pitanju neka hi-tech infrastruktura, trebalo bi da načinite sve napore da je zaštitie. U zavisnosti od toga koliko je složen vaš sajt, možda ćete morati da zatražite usluge stručnjaka za sajber bezbednost.

  Ukoliko napad bude uspešan, vi možete da izgubite ne samo sajt, već i podatke o vašim korisnicima ili partnerima kao što su imejl adrese, podaci o kupovinama, karticama i lokacijama, koje mogu ugroziti ne samo sajber, već i fizičku bezbednost. Posledica toga može biti čak i tužba korisnika, što za vas znači nepredviđene troškove isplate nadoknade. Jasno vam koliko jedan “mali hak” može da eksalira. 

  Ono što možete da uradite je da rizik prebacite na 3. stranu, a to je u ovom slučaju osiguravajuća kuća. Sajber osiguranje može da vas poštedi glavobolje ukoliko situacija poprimi ove razmere. Kontaktirajte nas i saznajte kako da zaštitite vaš biznis uz pomoć osiguranja.

  Back To Top