skip to Main Content

IMATE PITANJA ZA NAS?

Kontaktirajte nas

Konsultujte se o svim vidovima osiguranja i zatražite najbolju ponudu za Vas

  Ako znamo da informacija predstavlja jednu od najvrednijih “valuta” u današnje vreme, ne možemo da se ne zapitamo odakle ona počinje i kako nastaje. U začetku svega stoji ideja – ona klica koja se kasnije nadograđuje, i kasnije postaje informacija, softver, uređaj ili umetničko delo. Ta intelektualna svojina, kako je zvanično zovemo, sa sobom nosi određena prava, a njeno korišćenje – određenu odgovornost. Ukoliko niste ranije imali priliku da saznate šta je odgovornost za intelektualnu svojinu, to možete saznati u nastavku teksta, i to na primeru koji se često javlja u praksi.

  Šta je intelektualna svojina

  Ovaj stručan izraz čuli ste sigurno nebrojeno puta do sada, ali šta on podrazumeva? Prema Zavodu za intelektualnu svojinu Republike Srbije, “pod pojmom intelektualna svojina u širem smislu podrazumevaju se različite kreacije ljudskog uma. One kreacije i inovacije koje ispunjavaju zakonima propisane uslove mogu biti zaštićene određenim oblicima prava intelektualne svojine.” 

  Intelektualna svojina može imati razne oblike, a konkretna podela je na:

  • zaštitni znak,
  • autorsko pravo,
  • patent i
  • pravo poslovne tajne.

  Pravo intelektualne svojine postoji da bi se zaštitili autori, pronalazači i ostali koji kreiraju intelektualna dobra, i kako bi se podstakli da dalje stvaraju. U praksi, ova prava obezbeđuju korišćenje intelektualne svojine, uz određenu nadoknadu za kreatora te ideje.  

  S tim u vezi, svi oni koji kreiraju bilo kakva intelektualna dobra, imaju mogućnost da je registruju i zaštite, kako bi kasnije ostvarili svoja prava po osnovu njihovog korišćenja.                     

  Odgovornost za intelektualnu svojinu

  Za svakoga ko pri svom poslovanju barata tuđim informacijama i idejama, jedno je isgurno – tanka je linija između upotrebe i zloupotrebe. 

  Kako biste izbeglli neke neprijatne situacija povodom korišćenja tuđe intelektualne svojine, svakako možete poći od onog osnovnog, a to je izbegavanje korišćenja iste. 

  Međutim, ukoliko radite na nekom velikom projektu, možda će vam biti potrebna pomoć u vidu tuđih ideja. Tada je korišćenje tuđe intelektualne svojine neminovno. Uradite to na način koji će biti win-win situacija i za vas i za kreatora određene intelektualne svojine.

  Prva stvar na koju je potrebno obratiti pažnju je da adekvatno platite tvorcu svojine koju upotrebljavate. O tome se jednostavno možete informisati na sajtu provajdera određene tvorevine koju koristite, ili ako je poznat kreator iste – direktno kod njega.

  Druga stvar dolazi do značaja ako ipak dođe do korišćenja tuđe intelektualne svojine, ali bez vašeg znanja. Tada može doći do različitih tužbi tvorca te svojine ka vama, jer ste ugrozili njegova prava. Posledice? Narušen renome vaše organizacije i naravno – troškovi.

  U ovom slučaju važno je da imate adekvatnu polisu osiguranja od ovakvog tipa odgovornosti, čija će premija pokriti sve troškove ukoliko dođe do ispunjenja.

  Povreda intelektualne svojine: Neovlašćeno korišćenje softvera

  U eri tehnološke revolucije, sa sve većom digitalizacijom i digitalnom transformacijom koja je sada prisutna u gotovo svim industrijama, prirodno je da se uvećava upotreba različitih softvera. Sa ovih napretkom, dolazi i odgovornost.

  Neke organizacije odlučuju se na samostalno razvijanje ovih programa, kako bi ih dodatno prilagodile svom radu. Međutim, brojne kompanije, koje nemaju specijalne zahteve ili nemaju interne resurse za razvoj softvera, odlučuju se da koriste neki od već napravljenih. 

  osiguranje od odgovornosti

  To samo po sebi ne predstavlja problem sve dok ne krenete sa upotrebom ilegalno nabavljenog tuđeg softvera, u “piratskoj” verziji. Ovaj postupak ima samo jednu “prednost”, ali brojne mane. Dobra strana je da, gledano na kratak rok, vi štedite novac. Međutim, s obzirom da je reč o nezakonitoj radnji (upotrebi tuđe intelektualne svojine bez naknade), na dugi rok ćete verovatno morati da platite i korišćenje softvera, i kaznu. Dakle, vi imate određenu odgovornost za upotrebu spornog softvera.

  Bilo da je vašoj organizaciji “blisko” neovlašćeno korišćenje nekog softvera, ili mislite da je moguće da na neki drugi način ugrožavate nečiju intelektualnu svojinu, važno je da reagujete na vreme. Ukoliko poslujete u okviru iT industrije, najbolje bi bilo da se informišete o osiguranju od odgovornosti za IT industriju. Ukoliko vaša organizacija ipak spada u neki drugi domen, na raspolaganju su vam različite opcije osiguranja od odgovornosti.

  Želite da vaš biznis osigurate od različitih oblika odgovonosti, ali niste sigurni odakle da krenete? Kontaktirajte VIB stručni tim i mi ćemo osmisliti odgovarajuće rešenje za vašu organizaciju, i predložiti vam adekvatnu polisu osiguranja. 

  Čitamo sitna
  slova za vas

  Pomoći ćemo vam da razumete prednosti i nedostatke osiguranja. Objasnićemo vam sve detalje da biste lakše mogli da donesete odluku. 

  Sve ponude
  na jednom mestu

  Pristup svim ponudama osiguranja na jednom mestu. Bez dodatnih troškova.
  Za vas ćemo kontaktirati sve osiguravajuće kuće na tržištu.

  Skupo plaćate osiguranje?

  Postoji velika verovatnoća da previše plaćate polisu osiguranja ili da nemate odgovarajuće pokriće. Uporedite ponude i uslove i izaberite najbolje.

  Back To Top