skip to Main Content

IMATE PITANJA ZA NAS?

Kontaktirajte nas

Konsultujte se o svim vidovima osiguranja i zatražite najbolju ponudu za Vas

  Grdelicka klisura odron

  Odron u Grdeličkoj klisuri i šteta koja je nastala zbog toga je dobar primer zašto je korisno imati odgovarajuće osiguranje objekata u izgradnji. Uobičajena je praksa da je ono sastavni deo svakog ugovora o izvođenju radova. Pravilno zaključeno osiguranje bi se moglo aktivirati i iskoristiti da se nadoknadi nastala šteta.

  Odroni na gradilištu: materijalna šteta i pokriće

  Odron potpornog zida na Koridoru 10 uzdrmao je javnost sredinom avgusta. kako je to treći odron u nizu (početkom marta i u maju bila su još dva), nadležni su rešili da utvrde odgovornost, što za posledicu može imati oduzimanje licence inženjerima.

  Stručnjaci za građevinu imaju dosta toga da kažu o samom terenu, koje nimalo nije pogodno za bilo kakve radove. Međutim, ono što je nama kao stručnjacima iz oblasti osiguranja interesantno je da objasnimo koje osiguranje bi moglo da pomogne da se nadoknadi šteta. U ovom slučaju, mogu se aktivirati polisa za osiguranje objekata u izgradnji ili polisa za osiguranje od profesionalne odgovornosti.

  Polisa za osiguarnje objekata u izgradnji (popularno CAR) pruža finansijsko obezbeđenje u slučajevima kada dođe do nepredviđene materijalne štete na objektima kao što su putevi, mostovi, stambeni kompleksi i slično. Kompanija koja ima pokriće u vidu polise osiguranja za objekte u izgradnji može da računa na materijalnu odštetu ukoliko nastupi neki od rizičnih slučajeva. U konkretnom primeru odrona u Grdeličkoj klisuri, šteta koja je nastala zahteva sanaciju, odnosno dodatno angažovanje radnika koji će počistiti teren, otkloniti šut, pripremiti deonicu za izlivanje novog asfalta, eventualno postavljanje zaštite mreže ili druge konstrukcije koja će privremeno sprečiti novi odron.


  Očekivana šteta zbog rušenja na Koridoru do 7 miliona evra!


  Pošto usled odrona radovi stagniraju, izvođači radova se još uvek preračunavaju koliko će ih produženje roka za završetak radova koštati.

  Odron i profesionalna odgovornost

  S obzirom da se isto brdo urušavalo već tri puta, investitor je pokrenuo i istragu čija je odgovornost u pitanju. Postoji nekoliko mogućnosti i tada bi se aktivirala polisa osiguranja od profesionalne odgovornosti. Profesionalnu grešku je mogla na napravi:

  • kompanija koja je radila projekat
  • firma koja je vršila nadzor
  • izvođač ukoliko je upotrebio neodgovarajući materijal prilikom izgradnje.

  Osiguranje od profesionalne odgovornosti moglo bi da ublaži finansijske posledice tužbi za neodgovornost i nemar i da oštećenim stranama ponudi adekvatnu naknadu za pretrpljenu štetu. Neretko se događa da kompanije koje se odluče za ugovaranje polise osiguranja od profesionalne odgovornosti vrlo brzo osete i benefite imanja ove polise. U većini slučajeva, troškovi koji slede nakon ozbiljnih nezgoda (pogotovo onih praćenih i smrtnim slučajem) mogu da ugroze poslovanje kompanije, bez obzira na njen status na tržištu.

  No, čest slučaj je da kompanije koje su uključene u složene građevinske projekte nemaju potpunu svest o tome kako i gde da potraže zaštitu u slučaju događaja koje ne mogu da kontrolišu. Odron u Grdeličkoj klisuri mogao je da prođe i uz znatno veće posledice, što bi onda dovelo u pitanje i uspešnost celokupnog projekta.

  U nekom od narednih postova detaljnije ćemo se baviti osiguranjem za objekte u izgradnji (o osiguranju od profesionalne odgovornosti već smo pisali na našem blogu). Ako imate bilo kakve nedoumice u vezi sa tim da li bi trebalo da angažujete stručnjaka i ugovorite polisu osiguranja, ne oklevajte – kontaktirajte nas i zakažite besplatne konsultacije.

  Back To Top