skip to Main Content

IMATE PITANJA ZA NAS?

Kontaktirajte nas

Konsultujte se o svim vidovima osiguranja i zatražite najbolju ponudu za Vas

  Kako osiguranje od odgovornosti direktora štiti investitore – primer Elona Maska

  Od kako je sveta i veka, i od kada se dogodila podela u organizaciji kompanija na upravljački i vlasnički deo, dolazi do sukoba interesa između vlasnika, menadžera i stejkohldera. Ovaj problem ne mogu izbeći čak ni najmoderniji biznisi kao što je Tesla. Za vas analiziramo kako je poznati preduzetnik Elon Mask došao u sukob sa investitorima, i kako se to moglo rešiti jednom polisom osiguranja.

  Elon Mask je poznat širom sveta kao osnivač startapa, kasnije kompanija, SpaceX i Tesla. U preduzetničke vode ušao je 1995. godine, kada je napustio renomirani univerzitet Stanford da bi osnovao korporaciju Zip2.

  Elon Mask © Wikipedia
  Elon Mask

  Nažalost, Maskove preduzetničke veštine nisu ono po čemu je on najpoznatiji i zbog čega se nejgovo ime često provlači po medijima u poslednje vreme. Noviji incident o kojem se priča je nagodba sa Komisijom za hartije od vrednosti, koja obuhvata Maskovo napuštanje mesta direktora Tesle, i njegovo plaćanje odštete od 20 miliona dolara.

  Ovo nije kraj te pravne zavrzlame. Očekuju se i tužbe investitora, i to sve zbog jednog jedinog statusa Elona Maska na Twitter-u, zbog čega je i pokrenuta prvobitna istraga Komisije za hartije od vrednosti. Ovo nije prvi ovakav slučaj za ovog biznismena, koji je jednom već kažnjen novčanom kaznom od 75.000 dolara, i to takođe zbog statusa na istoj društvenoj mreži!

  Ukoliko zanemarimo Maskovo ponašanje, razmatrajući skorašnju situaciju i razmirice koje je osnivač Tesle izazvao u redovima stejkohldera, možemo uvideti koliki je ustvari značaj osiguranja odgovornosti direktora i članova uprave (D&O osiguranja) u današnjem poslovanju.

  Šta je Elon Mask uradio pogrešno i za šta se tereti?

  Kao što smo već naveli, ovog preduzetnika terete 2 strane, i to zbog njegove izjave u statusu. Naime, on je naveo da razmišlja o “zatvaranju” Tesle (u zatvoreno akcionarsko društvo), po ceni akcije od 420 dolara.

  Tvit Elona Maska je izazvao pravu buru komentara

  Ova izjava je podigla cenu Teslinih akcija na 387.46 dolara, da bi se ona kasnije stabilizovala na nivou od 379.57 dolara, što predstavlja skok od 11%, od prethodne cene. Narednog dana počele su rasprave o verodostojnosti tih Maskovih statusa, a članovi Upravnog odbora su objavili saopštenje da još razmatraju “zatvaranje” Tesle.

  Nekoliko nedelja kasnije, Komisija za hartije od vrednosti podnela je tužbu protiv poznatog preduzetnika, koja počinje rečima:

  Mask je znao i bio nesmotren, ili zaista nije znao, da je svaka od ovih izjava lažna ili navodi na pogrešan zaključak, zato što ne postoji legitimna osnova za takve pretpostavke i ubeđenja.

  Na koji način je D&O osiguranje moglo da zaštiti Elona Maska i Teslu?

  Osiguranje od odgovornosti direktora i članova uprave ima za ulogu zaštite direktora i članova upravnog odbora od finansijske štete uzrokovane tužbom. Polisa podrazumeva naknadu za odbranu, sudske troškove i finansijske nagodbe. Ona deluje na nekoliko načina, tako što:

  1. plati troškove odbrane i nagodbe za pojedinca u slučaju stvarnih ili navodnih “pogrešnih dela,
  2. nadoknadi gubitke kompanije nakon obeštećenja i
  3. pruža dodatno proširenje koje pokriva troškove nastale prilikom upravnih i krivičnih postupaka tokom istrage.

  Nemamo informaciju kakvom polisom D&O osiguranja raspolaže kompanija Tesla, i koji su njeni limiti (mogu da sežu od 5 – 500 miliona dolara), ali informacije o ranijim sličnim slučajevima pokazuju da ipak postoji neka vrsta osiguranja.

  Tesla električni auto
  Tesla električni auto

  Osiguranje od profesionalne odgovornosti kao dopunska zaštita

  Ono što D&O polisa osiguranja definitivno ne pokriva su prevarne radnje, krivična dela, zatim slučajeve kao što su rad direktora pod uticajem nezakonite naknade, ili delovanje direktora u ličnu korist. Pored toga neki slučajevi su predmet drugih rešenja u osiguranju, kao što je na primer osiguranje profesionalne odgovornosti.

  Suština osiguranja od profesionalne odgovornosti je da pruži pokriće u slučaju:

  • tužbi zbog nemara,
  • tužbi za greške i propuste,
  • greške zbog neprecizne komunikacije između vas i klijenta,
  • greške prouzrokovane od strane trećih lica,
  • nemogućnosti da se obezbede ugovoreni rezultati od značaja za klijentovo poslovanje,
  • prekoračenja rokova dogovorenih na početku saradnje,
  • ostalih grešaka nastalih prilikom tumačenja, prepisivanja ili deljenja informacija od značaja za klijenta.

  Detaljnije o ovom tipu osiguranje možete se informisati u našem Vodiču za osiguranje od profesionalne odgovornosti.

  Šta još može biti predmet osiguranja od odgovornosti direktora i članova uprave?

  Tužbe investitora u vezi sa klasama akcija nisu jedine sa kojima se direktori i članovi Upravnog odbora mogu susresti. Moguće je da se oni terete i po sledećim osnovima:

  • prakse zapošljavanja i pitanja zaposlenih u sektoru ljudskih resursa,
  • mere preduzete od strane akcionara,
  • greške izveštavanja,
  • iznošenje lažnih podataka u finansijskim izveštajima,
  • netačno predstavljanje u prospektu,
  • prekoračenje ovlašćenja direktora ili menadžera i
  • nepoštovanje propisa i zakona.

  Direktor ste neke kompanije i želite da izbegnete okolnosti koje su se dogodile vlasniku “Tesle”? Zabrinuti ste za moguće tužbe ili ugrožavanja položaja? Pravo rešenje za vas je osiguranje od odgovornosti direktora i članova uprave (D&O). Raspitajte se šta sve podrazumeva ova polisa i kako vam može pomoći da zaštitite i rukovodstvo i kompaniju. Kontaktirajte naš stručni tim i mi ćemo vas upoznati sa svim prednostima ovog osiguranja!

  Back To Top