skip to Main Content

IMATE PITANJA ZA NAS?

Kontaktirajte nas

Konsultujte se o svim vidovima osiguranja i zatražite najbolju ponudu za Vas

  Osiguranje za FinTech kompanije

  Kada govorimo o novitetima u biznisu, ne možemo da ne spomenemo jednu industriju koja se ubrzano razvija, a koja spaja finansije i moderne tehnologije. Reč je o FinTech industriji. Međutim, gde je galopirajući rast, tu je i poslovni rizik koji ga prati. Kako se biznisi iz ove oblasti štite od potencijalnih slomova poslovanja? Rešenje za ove probleme je osiguranje za FinTech kompanije.

  Koje osiguranje za FinTech kompanije se preporučuje?

  Poslovanje FinTech firmi odlikuje velika mogućnost za zaradu, ali i velike potencijalne prepreke. Problemi u poslovanju proističu iz same industrije, pa se najčešće sreću kada je u pitanju regulativa i zastareli, nefunkcionalni sistemi. Osiguranje može biti dobar vid upravljanja rizikom, ali koju polisu odabrati? Evo nekih osnovnih tipova osiguranja za FinTech kompanije.

  Osiguranje od profesionalne odgovornosti

  Ovaj tip osiguranja generalno je namenjen svim kompanjama koje pružaju profesionalne usluge ili savetovanje. Bilo da je vaše poslovanje usmereno na upravljanje klijentovim finansijama i investicijama, ili ste proizvođač popularne finansijske aplikacije ili softvera, osiguranje od profesionalne odgovornosti zaštitiće vas u sledećim slučajevima:

  • Ukoliko napravite grešku ili vaš klijene pretrpi štetu (ili tvrdi da ju je pretrpeo) kao rezultat vašeg rada. Kada dođe do ovakve situacije, osiguranje od profesionalne odgovornosti pokriće vaše troškove parnice u kojoj ćete braniti vaše interes.
  • Ukoliko prekršite regulativu vaše industrije, osiguranje će pokriti troškove suđenja i eventualne kazne.
  • Ukoliko budete umešani u kršenje prava intelektualne svojine, bilo da štitite vašu intelektualnu svojinu, ili se branite od ugrožavanja tuđe.

  Na kraju krajeva, uvek postoji mogućnost da klijent zahteva da imate obezbeđenu polisu osiguranja od profesionalne odgovornosti, pa to čak može biti i uslov sklapanja nekog posla.

  Sajber osiguranje

  Nema modernog biznisa bez sajber rizika! Kada se čitavo vaše poslovanje zasniva na modernim tehnologijama, ona postaje vaša “Ahilova peta”. Sajber napadi i krađa podataka su neki od najvećih rizika sa kojima se suočavaju biznisi u čijem je fokusu pružanje finansijskih usluga.

  Ukoliko je vaš sistem ugrožen, možete se suočiti sa reputacijskim i finansijskim rizikom. Pravi primer za to je Tesco Bank koja je 9.000 svojih klijenata ostavila bez sredstava, kada je pretrpela sajber napad. 

  U situacijama kao što je ova u kojoj se našla poznata banka, sajber osiguranje vam može pomoći kod:

  • krađe podataka zaštićenim zakonom,
  • vaše odgovornosti za rukovođenje podacima,
  • troškova iznude,
  • troškova angažovanja profesionalaca iz oblasti odnosa sa javnošću i
  • finansijskih gubitaka.
  FinTech rešenja za moderno poslovanje

  Osiguranje od odgovornosti direktora i članova uprave (D&O)

  D&O je veoma važno osiguranje za FInTech kompanije, ako ne i najvažnije! Kao osnivači, vi možda i niste toga svesnii, ali treba da znate da iako poslujete u okviru privrednog subjekta sa ograničenom odgovornošću, ipak možete lično odgovarati za kršenje regulative u sklopu vršenja privrednih aktivnosti. Takođe, zbog određenih propusta možete biti smenjeni sa mesta direktora ili člana uprave.

  Osiguranje od odgovornosti direktora i članova uprave može da pokrije sve optužbe prema vama, i da nadoknadi njihovu štetu. Primer situacije u kojima se D&O osiguranje uspešno realizuje je kod optužbe investitora ili suosnivača da ste doneli odluku za koju niste najpre tražili dozvolu od akcionara.

  Investitori se često raspituju za polise D&O osiguranja za vreme provere isplativosti projekta, te je najbolje što ranije obezbediti ovaj tip osiguranja kako biste obezbedili glatku realizaciju projekta.

  Ograničena odgovornosti – da li je ograničena?

  Iako poslujete u okviru privrednog subjekta sa ograničenom odgovornošću, ipak možete lično odgovarati za kršenje regulative u sklopu vršenja privrednih aktivnosti.

  Osiguranje zaposlenih

  Istog momenta čim zaposlite prvog zaposlenog, bio on zaposlen sa punim radnim vremenom ili po projektu, vi ste u pravnoj obavezi da postavite polisu osiguranja za tog radnika. Osiguranje zaposlenih će pokriti razne žalbe, kao što je ona o povredama nastalim na radu. Više o tome koja je još uloga ovog osiguranja pročitajte u našem tekstu 7 razloga zašto vam je potrebno osiguranje

  Osiguranje od opšte odgovornosti

  Predstavlja osnovu potrebu svakog biznisa i štiti ga u situacijama kada vi ili neko iz vašeg time uzrokuje povredu trećeg lica, ili im pak oštetite imovinu. Čak iako se najveći deo vašeg biznisa bazira na radu iz kancelarije, rizik od nanošenja povreda i štete se može javiti kada ste u poseti klijentu ili partneru, ili kada prisustvujete stručnim događajima.

  Da li sve ove polise potrebne za nesmetano poslovanje? Koje osiguranje za FinTech kompanije je najvažnije? Za sve nedoumice i informacije kontaktirajte naš stručni tim i mi ćemo rado za vas pronaći pravo rešeneje u osiguranju.

  Čitamo sitna
  slova za vas

  Pomoći ćemo vam da razumete prednosti i nedostatke osiguranja. Objasnićemo vam sve detalje da biste lakše mogli da donesete odluku. 

  Sve ponude
  na jednom mestu

  Pristup svim ponudama osiguranja na jednom mestu. Bez dodatnih troškova.
  Za vas ćemo kontaktirati sve osiguravajuće kuće na tržištu.

  Skupo plaćate osiguranje?

  Postoji velika verovatnoća da previše plaćate polisu osiguranja ili da nemate odgovarajuće pokriće. Uporedite ponude i uslove i izaberite najbolje.

  Back To Top