skip to Main Content

IMATE PITANJA ZA NAS?

Kontaktirajte nas

Konsultujte se o svim vidovima osiguranja i zatražite najbolju ponudu za Vas

  7 razloga zašto vam je potrebno osiguranje za firme

  Dobar plan upravljanja rizikom dovoljna je mera zaštite u slučaju poslovnih kriza, zar ne? Pogrešno. Da biste bili korak isped, važno je da predvidite opasnosti koje vrebaju, a zatim ih eliminišete. Vi kao mendžer rizika u potpunosti shvatate značaj koje ima osiguranje za firme, ali vaš direktor ili upravni odbor možda i nisu 100% ubeđeni u značaj ove mere opreza. U nastavku dajemo 7 dobrih razloga, koji će pomoći da ih ubedite.

  #1 Zapošljavate stručni kadar

  Onog trenutka kada zaposlite prvog zaposlenog, bilo da je on zaposlen na određeno ili neodređeno, vi ste po zakonu dužni da platite osiguranje za radnike. Dakle, nema izgovora – zakon je tu da vas podseti na ovo osiguranje!

  Obaveza osiguranja zaposlenih

  Prema članu 53. Zakona o bezbednosti i zdravlju na radu, poslodavac je obavezan da osigura zaposlene od povreda na radu i profesionalnih oboljenja.

  Takođe, osiguranje za zaposlene može biti važna tačka preseka za stručni kadar koji nameravate da dovedete u kompaniju. Izostanak ovakve, već zakonom obavezne polise, može vas eliminisati sa liste poželjnih poslodavaca u industriji, što svakako nije dobro ukoliko želite da uvećate vaš tim.

  Ukoliko pogledamo kako uspešne kompanije brinu o svojim zaposlenima, u velikom broju slučaja vidimo im nude jednu važnu pogodnosti: dobrovoljno (privatno) zdravstveno osiguranje. Ova praksa je toliko rasprostranjena da je postala i standard kod svih sistema koje vode računa o svom stručnom kadru.

  #2 Nezgode se dešavaju 

  Zamislite da u vašem poslovnom prostoru dođe do povrede klijenta ili kupca, ili im slučajno oštetite laptop. Potreban je samo trenutak vaše nepažnje da se taj radni dan pretvori u pravu katastrofu, a odgovornost snosite samo vi.

  Upravo iz tih razloga, kompanije odmah uzimaju osiguranje od opšte odgovornosti. Ovo osiguranje za firme služi da bi se pokrili troškovi od mogućih tužbi po navedenim osnovama. 

  #3 Poslovanje u kontinuitetu

  Ukoliko se vaš biznis suoči sa šokovima koje nikako niste mogli predvideti niti sprečiti, kao što su: prirodna katastrofa, požar, poplava ili sjaber napad, ne dolazi samo do fizičkih oštećenja.

  Pad prihoda i gubitak profita

  Za popravke i vraćanje celog sistema poslovanja u puno operativno stanje potrebno je vreme – vreme kada nećete moći da vršite vaše poslovne aktivnosti u obimu na koji ste navikli. Poslednica toga je pad prihoda koje je odmah evidentiran na vašem bankovnom računu.

  Na sreću, mnoga rešenja u osiguranju mogu pokriti gubitke u ovakvim situacijama. Ono što najčešće preporučujemo u ovim situacijama je osiguranje od prekida rada, koje vam može pomoći da što pre svoj biznis “vratite na noge”

  #4 Nepredvidivi klijenti

  Iako sve izgleda kako treba prilikom potpisivanja ugovora, nikada ne znate ko je zapravo sa druge strane. Firme se neretko susreću sa neizvršavanjem ugovornih obaveza, izostalim isporukama, kašnjenjem u plaćanju i drugim izazovima rada u poslovnom svetu.

  Tužbe zbog proizvoda ili usluge

  Može se dogoditi da klijent ne bude zadovoljan vašim proizvodima ili uslugama, u zavisnosti od toga da li poslujete u uslužnom ili proizvodnom sektoru, pa vas tuži za finansijske i druge gubitke u poslovanju.

  Ukoliko poslujete u proizvodnom sektoru, rešenje vaših problema leži u osiguranju od odgovornosti za proizvode. Ovo rešenje u osiguranju aktivira se kada pretrpite tužbu usled štete kupaca zbog neispravnog proizvoda, ili nekog dugog razloga u vezi sa vašim proizvodom.

  Imate biznis koji se bazira na uslugama? Od raznih poslovnih neprilika možete se zaštititi osiguranjem od profesionalne odgovornosti. Ono vam omogućuje da se zaštitite od tužbi zbog potencijalnih grešaka prilikom pružanja vaše profesionalne usluge.

  Osiguranje je važno kod sklapanja poslova

  #5 Vi donosite odluke od kojih zavisi dalje poslovanje

  Na rukovodstvu kompanije je težak zadatak – omogućiti profitabilno poslovanje i zadovoljenje interesa svih stejkholdera. Direktori i članovi upravnog odbora svoju ulogu shvataju veoma ozbiljno, ali ponekad može doći do neke greške u radu same kompanije. 

  Direktori odgovaraju ličnom imovinom

  Bez obzira na to koliko promišljeno deluju i koliko je izražena njihova poslovna sposobnost, odluka bilo kojeg menadžera može dovesti do gubitaka u preduzeću ili gubitka treće strane. Direktori i članovi uprave koji su doneli te odluke smatraju se lično odgovornim za gubitke. To ih može odvesti u skupe parnice i na kraju do ličnog bankrota.

  Oštećene stranke mogu podneti tužbu protiv rukovodstva kompanije, što može dovesti do finansijske štete pa čak i do zatvoreske kazne. Od takvih situacija zaštitiće vas osiguranje od odgovornosti direktora i članova uprave (D&O).

  #6 Osiguranje za firme omogućuje širenje poslovanja

  Česte su situacije da veliki klijenti zahtevaju da se odredbe osiguranja unesu i u ugovore – na taj način štite interese svog poslovanja. On čak može postaviti osiguranje za firme kao uslov sklapanja posla. Koje su to klauzule koje se najčešće traže pročitajte u našem ultimativnom vodiču kroz odredbe osiguranja u ugovorima.

  #7 Osiguranje za firme pomaže da pridobijete investitore

  Slično kao i novi klijenti, i investitori od vas mogu zahtevati da im date neku garanciju da će njihova investicija biti upotrebljena u prave svrhe. Osnove polise osiguranja kao što su: osiguranje od odgovornosti diektora i članova uprave (D&O), osiguranje od opšte ili produktne odgovornosti i osiguranje od profesionalne odgovornosti može vam ići u prilog kada pokušavate da dobijete investiciju.

  Osiguranje za firme ima brojne prednosti, ali nekad ih je teško prepoznati dok ne bude kasno. Ukoliko i nakon ovih argumenata vaš direktor ima dileme da li je osiguranje za firme prava stvar za vaš biznis, kontaktirajte naš stručni tim i mi ćemo razrešiti sve nedoumice.

  Čitamo sitna
  slova za vas

  Pomoći ćemo vam da razumete prednosti i nedostatke osiguranja. Objasnićemo vam sve detalje da biste lakše mogli da donesete odluku. 

  Sve ponude
  na jednom mestu

  Pristup svim ponudama osiguranja na jednom mestu. Bez dodatnih troškova.
  Za vas ćemo kontaktirati sve osiguravajuće kuće na tržištu.

  Skupo plaćate osiguranje?

  Postoji velika verovatnoća da previše plaćate polisu osiguranja ili da nemate odgovarajuće pokriće. Uporedite ponude i uslove i izaberite najbolje.

  Back To Top