skip to Main Content

IMATE PITANJA ZA NAS?

Kontaktirajte nas

Konsultujte se o svim vidovima osiguranja i zatražite najbolju ponudu za Vas

  U skladu sa tendencijom povećanja udela obnovljivih izvora u ukupnoj proizvodnji energije, a u želji da i sama doprinese ovom “pokretu”, Srbija je i sama definisala svoju “energetsku” strategiju. Od čega se ona sastoji, koliko će interesantno biti ulaganje u obnovljive izvore, ali i zbog čega je važno osiguranje za obnovljive izvore energije? Odgovor dajemo u nastavku teksta.

  Ulaganje u obnovljive izvore energije u Srbiji: Trendovi i mogućnosti

  Ono što je nekada delovalo kao daleka budućnost i nedostižan standard, već polako postaje deo generalne strategije Srbije, kada je reč o sektoru energetike. Kako bi spojilo borbu za životnu sredinu, ali i priliku za investiranje i razvoj novih biznisa, Ministarstvo rudarstva i energetike uvodi niz mera koje će obnovljive izvore energije staviti u sam vrh interesovanja.

  (Izvor: NALED)

  U centru pažnje kako fizičkih, tako i pravnih lica, a kada su u pitanju obnovljivi izvori energije u Srbiji, svakako su solarni izvori – konkretno solarni paneli. Za pojedinačne korisnike, oni su dobar izbor zbog svoje dugotrajnosti, jednostavnosti održavanja, ali izdržljivosti. Procenjuje se da su solarni paneli dobra investicija koja može proizvoditi obnovljivu sunčevu energiju čak 25 ili više godina. 

  (Izvor: samoodrživost.com)

  Solarni paneli – dobra šansa za investiciju

  Iz sličnih razloga, solarni paneli su prvi na listi za ulaganje u obnovljive izvore energije. Izuzev njihove koristi za životnu sredinu, ne može se zanemariti da je to dobra prilika za ulaganje. Ono što je do sada bilo samo blago interesovanje za ovu biznis priliku, sada može da postane i stvarnost. 

  Ministarstvo rudarstva i energetike aktivno radi na Integrisanom nacionalnom planu za energetiku i klimu do 2030.godine sa vizijom do 2050. godine, kao i na novoj Strategiji razvoja energetike do 2040. godine sa vizijom do 2050. godine.

  Finansiranje ulaganja u obnovljive izvore energije

  Imajući u vidu navedene trendove, kao i strategije na nacionalnom nivou, nastojalo se da se kroz Zakon o korišćenju obnovljivih izvora energije preciznije definiše set stimulativnih mera za finansiranje ovakvih projekata. 

  Ministarstvo rudarstva i energetike je pokrenulo program subvencija gde se pokriva 50% sredstava za mere energetske efikasnosti, a do sada se više od 60 gradova i opština prijavilo za taj program. Ovi gradovi su zatim objavili javne pozive za sve kompanije koje će učestvovati u postavljanju solarnih panela i slične opreme. Razmatra se i uvođenje ugovora o javno-privatnom partnerstvu, kada je reč o obezbeđivanju solarnih panela za zgrade.

  Pravna lica su najviše zainteresovana za ugradnju solarnih panela i instaliranje postrojenja za proizvodnju energije za sopstvenu potrošnju, ali i za proizvodnju viškova koji se mogu plasirati u električnu mrežu. Kada je reč o malim pravnim licma, važno je napomenuti da ukoliko njihovi objekti imaju do 50 kilovata instalisane snage, za njih im neće biti potrebna građevinska dozvola.

  Solarni paneli

  U finansiranje investiranja u obnovljive izvore uključile su se i banke, pa se sada nude opcije za finansiranje “zelenih projekata” – finansiranje izgradnje postrojenja i objekata za proizvodnju struje korišćenjem obnovljivih izvora energije.

  Osiguranje za obnovljive izvore energije – koje polise se preporučuju?

  Ukoliko krenete u projekat i započnete izgradnju kapaciteta za proizvodnju energije iz obnovljivih izvora, važno je da budete svesni svih rizika koji mogu ugroziti realizaciju projekta, a vas ostaviti sa neplaniranim troškovima. Iz tog razloga, predlažu se sledeća rešenja u osiguranju, koja će vam pomoći da deo rizika prenesete na osiguravajuću kuću.

  1. Osiguranje objekata u izgradnji i imontaži – dok su vaši kapaciteti za proizvodnju energije iz obnovljivih resursa i dalje u fazi izgradnje. Ovo rešenje osmišljeno je da zaštiti sve ugovorne strane uključene u realizaciju projekta – investitora, glavnog izvođača i sve podizvođače. Ovo osiguranje pokriva ceo proces implementacije, a predmet osiguranja su ugovoreni radovi, materijal, oprema, uređaji, postojeća imovina ili dodatni troškovi.
  2. Osiguranje imovine od svih rizika – kada vaše postrojenje već krene sa radom. Ovim rešenjem obezbedićete zaštitu od različitih opasnosti kojima mogu biti izložene vaše poslovne prostorije, fabrike, mašine i sva ostala oprema.
  3. Osiguranje od prekida rada – ukoliko se iz nekog razloga proizvodnja zaustavi, pokriva troškove uzrokovane ovim prekidom rada. Omogućava vam da pokrijete troškove, nadoknadite profit koji ste izgubili dok ste bili zatvoreni, i nastavite sa radom.
  4. Osiguranje od opšte odgovornosti – ukoliko je postrojenje u blizini naseljenih mesta, ili puteva. Ovo pokriće pruža zaštitu za vas, vaše osoblje i treća lica, pokrivajući finansijske troškove proistekle iz obaveze plaćanja određene naknade na ime vaše zakonske odgovornosti.

  Kada je reč o obnovljivim izvorima energije, poseban akcenat se stavlja na specifične rizike kao što su nedostatak vetra ili sunca, što direktno utiče na isplativost vašeg projekta. Ovo je jedan od najvažnijih razloga zbog čega vam je osiguranje neophodno.

  Razmišljate o konkurisanju za nevedena sredstva? Potrebno vam je osiguranje za obnovljive izvore energije? Ne tražite dalje! Kontaktirajte VIB stručni tim i mi ćemo za vaš osmisliti najbolje rešenje u osiguranju. 

  Back To Top