skip to Main Content

IMATE PITANJA ZA NAS?

VIB-logo-80

Kontaktirajte nas

Konsultujte se o svim vidovima osiguranja i zatražite najbolju ponudu za Vas

 • Adresa:
  Rudnička 2, VI sprat, 11000 Beograd
 • Telefon:
  +381 11 4046 753
 • Fax:
  +381 11 4046 753
 • E-mail:
  office@vib.rs
Rešenja Za Poljoprivredu

Poljoprivredni rizici su svake godine sve veći. Mnogi poljoprivrednici, zadruge i poljoprivredna gazdinstva započinju godinu sa velikom neizvesnošću po pitanju uspešnosti prinosa, pouzdnosti mehanizacije i odgovarajućeg plasmana proizvoda. Kao jedna od vodećih grana primarnog industrijskog sektora, poljoprivreda predstavlja izazov za mnoge osiguravajuće kuće u svetu. Razlog tome je što su rizici u poljoprivredi veoma specifični po prirodi i zavise od mnogobrojnih spoljnih faktora na koje se retko može u potpunosti uticati.

Poljoprivredni rizici u očima proizvođača

Ukoliko je reč o pojedincu sa registrovanim poljoprivrednim gazdinstvom, njegovo shvatanje rizika obično podrazumeva dve osnovne vrste rizika. To su obim prinosa i tržišne cene poljoprivrednih proizvoda. Međutim, brojni globalni faktori poput klimatskih promena, cena inputa za poljoprivredu pa čak i ekoloških rizika u velikoj meri utiču na karakter poljoprivrednih rizika. Praktično, gotovo da ne postoji bezbedna situacija za poljoprivrednike. Sva njihova proizvodnja zavisi od niza međusobno isprepletanih okolnosti od kojih čak i ona najbezazlenija mogu imati dalekosežne posledice po celokupnu proizvodnju.

Dodatna otežavajuća okolnost u poljoprivredi jeste i činjenica da mnogo različitih delatnosti zavisi od ishoda poljoprivrednog ciklusa. Osim direktnih proizvođača – poljoprivrednih gazdinstava ili zadruga – poljoprivredni rizici odnose se i na poljoprivredne dobavljače, transportere i logističare, kao i proizvođače hrane. Svi su oni ugroženi od potencijalnih gubitaka. Zbog toga je neophodno da se na vreme identifikuju benefiti i rešenja koja će na najbezbolniji mogući način omogućiti nesmetanu poljoprivrednu proizvodnju uprkos postojećim rizicima.

Ko i šta se može osigurati

Poljoprivrednici, gazdinstva i zadruge jesu prvi na udaru ukoliko dođe do nepovoljnog razvoja okolnosti i gubitaka u prinosu, proizvodnji ili prodaji. Pored njih, rešenja za poljoprivredne rizike obuhvataju i stručnu procenu i upravljanje rizicima u pogledu osiguranja poljoprivredne mehanizacije (u vidu pokrića koje obezbeđuje nadoknadu usled nastanka materijalne štete prouzrokovane spoljnim faktorom), proizvodnje i trgovine đubrivom ili proizvodnje i distribucije semena (pokriće se temelji na nadoknadi gubitaka usled greške u proizvodnji ili rezultata koji su ispod očekivanog obima prinosa). Sa druge strane, postoje rešenja koja mogu zaštititi plastenike, voćnjake i vinograde, hladnjače i fabrike za preradu voća i povrća ili skladištenje i preradu žitarica. Zbog kompleksnosti procesa poljoprivredne proizvodnje i potencijalnih opasnosti kojima su proizvođači i distributeri izloženi, neophodno je i da rešenja za osiguranje poljoprivrednih gazdinstava i zadruga na adekvatan način odgovore pomenutim izazovima.

Prednosti rešenja za poljoprivredne rizike

Većina poljoprivrednih proizvođača i dalje pokušava da tradicionalnim metodama smanjenja rizika izgradi sigurnije okruženje u kojem se se proces poljoprivredne proizvodnje nesmetano odvijati. Uglavnom je reč o korišćenju podsticaja koji dolaze od strane države a tiču se unapređenja proizvodnje, zatim raznim finansijskim pomoćnim sredstvima koja su uglavnom namenjena kupovini opreme i ulaganju u mehanizaciju, ali i udruživanjem gazdinstava i diverzifikacijom proizvodnje na gazdinstvu. Međutim, nijedna od ovih tradicionalnih metoda upravljanja poljoprivrednim rizicima ne može dati povoljne i sigurne rezultate na duže staze. Zbog toga je važno znati koje su prednosti rešenja za poljoprivredne rizike.

Među prvima se svakako ističe sveobuhvatna zaštita i pokriće prilikom materijalne štete nastale usled klimatskih promena (poplava i suša) ili usled nepovoljnih rezultata u pogledu obima prinosa (a usled korišćenja neispravne sorte đubriva i semena). Ostale prednosti rešenja za poljoprivredne rizike uključuju:

 • Efikasniju zaštitu od nepovoljnih okolnosti
 • Veći iznos premije osiguranika
 • Jednostavniji proces naplate štete i obezbeđivanja sredstava za pokriće gubitaka

Za više detalja o rešenjima za poljoprivredne rizike, kontaktirajte našeg brokera.

Više o tome Zašto koristiti brokera (posrednika) u osiguranju?

Back To Top