skip to Main Content

IMATE PITANJA ZA NAS?

Kontaktirajte nas

Konsultujte se o svim vidovima osiguranja i zatražite najbolju ponudu za Vas

  VIB godišnji pregled 2020

  Tek što smo ambiciozno ušli u 2020. godinu dočekala nas pandemija korona virusa. Nakon nekoliko meseci iščekivanja, usporenih poslovnih aktivnosti i propuštenih prilika, svet se vratio u novu normalu. Šta je na nas ostavilo najjači utisak u protekloj godini čitajte u novom Godišnjem pregledu.

  Kako pandemija virusa COVID 19 menjala naše paradigme

  Sve što smo znali i planirali za 2020. godinu “počistio je” potpuno neplanirani korona virus. Bolest koja je zahvatila ceo svet kao plamen prinudila nas je da strategije poslovanja prilagođavamo novonastalim uslovima na tržištu.

  Veliki uticaj na promenu našim planova imale su i nove regulative i zatvorene granice. Događaji su bili otkazani, novac je ostajao zarobljen, telefoni su zvonili non-stop. Ponekad nam je samo preostajalo da gledamo kako se jedna za drugim zatvaraju mnoga vrata. 

  Kako se svet navikavao na novu situaciju, tako su se osmišljavale nove tehnike i otvarali novi putevi. Neke industrije su počele da se razvijaju, neke nove su nastale. Svet je polako počeo da obraća više pažnje na upravljanje rizicima, odnosno na osiguranje kao rešenje potencijalnih nedaća.

  U intervjuu za Srpsku asocijaciju menadžera detaljnije smo razgovarali o tome kako se menjao stav kompanija prema osiguranju tokom 2020. godine, kao i od kog je značaja temeljan pristup upravljanja rizicima.

  Prelazak u online: E-commerce u ekspanziji

  Još ranije smo govorili o brzom razvoju elektronske trgovine, koja je pratila razvoj modernih tehnologija. U proteklih nekoliko godina ovaj vid prodaje dobijao je različite oblike (na primer dropshipping), ali i pristalice i sa strane prodavaca i sa strane kupaca. Odmah je bilo jasno: e-commerce je tu da ostane.

  Ecommerce ponovo u fokusu

  Ono što smo tokom pandemije, a naročito za vreme karantina doživeli je nagli rast kupovine “iz fotelje”. Suočivši se sa nemogućnošću fizičke prodaje, mnogi trgovci na brzinu i naglo prelaze u online, a oni koji su se tu već “odomaćili” još su više ojačali svoj položaj.

  Kupovalo se sve: od povrća, preo tehnike, pa sve do opreme za vežbanje – ovaj period je bio posvećen radu na sebi. Na našim prostorima kupci su konačno opustili kada je reč o poručivanju putem interneta, mada je i dlaje ostala mala nesigurnost kada je u pitanju online plaćanje.

  Da li nas po završetku briga oko korone očekuje vraćanje u prodavnice i napuštanje e-prodaje? Ostaje da se vidi. Kocka je bačena.

  Zoom revolucija – nova dimenzija poslovne komunikacije

  Početkom septembra 2020. godine objavljena je informacija da je cena akcija kompanije Zoom Video Communication dostigla neslućene visine, na bazi rezultata poslovanja iz drugog kvaratala. Zabeleženo je da se prihod Zoom cloud platforme povećao više od 10 puta do 274,8 miliona dolara.  Da li je to ikoga iznanadilo?

  Kako je pandemija zatekla nespremne i biznise i obrazovne institucije, korisnici su tražili praktično rešenje za video komunikaciju, što jednostavnije za upotrebu. Izbor je pao na cloud platformu Zoom, koja postaje sinonim za sastanke, rad i učenje na daljinu.

  Sve veća upotreba ove i sličnih platformi pokrenula je pitanje koje se dugo izbegavalo: Koliko ljudi zaista treba da idu u poslovni prostor da bi mogli efikasno da rade? Iako se mnogi opiru utemeljenju ovakve poslovne kulture, rad od kuće i rad na daljinu za neke će postati preferirani i jedini mogući način rada.

  Umesto zaključka

  Poslovni izazovi koje nam je donela 2020. i dalje nisu gotovi. Jednom “opečeni”, biznisi traže rešenje u održivim načinima upravljanja rizikom. Da li smo sada spremniji na ono što može doći? To za sada ne znamo, ali znamo da smo bar malo iskusniji i pametniji. A i to nešto znači.

  Pročitajte prethodne Godišnje preglede:

  Za više informacijama o značajnim novostima iz sveta biznisa, osiguranja i upravljanja rizikom pratie naš sajt. Za detalje o rešenjima u osiguranju kontaktirajte naš tim.

  Back To Top