skip to Main Content

IMATE PITANJA ZA NAS?

Kontaktirajte nas

Konsultujte se o svim vidovima osiguranja i zatražite najbolju ponudu za Vas

  Rad od kuće i sajber rizici

  U skladu sa digitalnom transformacijom koja se primenjuje u kompanijama u sve više industrija, ali i sa prednostima koje sa sobom nosi, rad od kuće postao je novi standard izvršavanja poslovnih aktivnosti. Zbog vanredne situacije koje je u svetu izazvala pandemija korona virusa (COVID-19), mnogi biznisi su primorani da iznenada prebace svoje poslovanje u svoje dnevne sobe. Osim što je to otvorilo neke mogućnosti, takođe je istaklo i neke slabosti. Rad od kuće i sajber rizici idu “ruku pod ruku”, ali i za to postoji lek. Čitajte dalje i saznajte koji.

  Rad od kuće: prednosti i nedostaci

  Koliko odseka za ljudske resurse, toliko i zaključaka o prednostima i nedostacima rada od kuće. Rađena su brojna istraživanja o ovoj temi, u pokušaju da se pronađe optimalan model rada zaposlenih, kako bi se produktivnost maksimizovala a troškovi minimizovali. Opšte mišljenje je da se radom od kuće neke performanse poboljšavaju, a neke pak pogoršavaju, ali hajde da razmotrimo malo konkretnije:

  Prednosti rada od kuće:

  • Manje je stresan – nema one napetosti kojoj se izlažete u saobraćaju ili gradskom prevozu i samim tim što ste kod kuće, prijatnije vam je.
  • Fleksibilniji je – možete da obučete šta hoćete (izuzev u slučaju video poziva), da se smestite gde vama odgovara, i da držite psa u krilu dok kucate izveštaj.
  • Produktivniji je – u zavisnosti od toga s kim živite (konkretno: koliko su vam deca mala) nećete imati toliko skretanja pažnje kao kada vas kolega zove preko stola da vam ispriča anegdotu iz razgovora sa klijentom.
  • Ostavlja vam više vremena za porodicu – samim ti što nećete biti kod kuće, moći ćete da budete sa svojima, čak i dok radite – sve dok ne počnu previše da vas ometaju.
  • Štedi vam vreme i novac – zamislite samo: vreme koje utrošite na put do  i sa posla možete iskoristiti za nešto drugo kod kuće. Takođe, nema troška parkinga i goriva za auto, nema troška za gradski prevoz, a ne trošite ni novac za obroke i kafe.

  Nasuprot tome, postoje i nedostaci rada od kuće. Oni uglavnom proističu baš iz navedenih prednosti. Kako to? Evo na šta mislimo:

  • Jednoličnost – provođenje dosta vremena u zatvorenom prostori, što rad od kuće podrazumeva, može ugroziti vašu sposobnost koncentracije, ali i generalno blagostanje. Zato je dobro provesti i malo vremena napolju.
  • Nedostaju vam kolege – čovek je društveno biće. Iako rad od kuće pruža dosta fleksibilnosti, on vas isključuje iz komunikacije sa drugim kolegama u smislu da nemate onakvu komunikaciju kakvu biste imali da ste zajedno.
  • Teško je razgraničiti posao od privatnog života – još samo jedan mejl, još samo jedan slajd izveštaja… I niz se nastavlja. Ponekad je zaista teško ograničiti sebe da radite onoliko koliko vam traje radno vreme. Naravno, nekada će biti potrebno da radite malo duže, ali ne treba da dozvolite da to postane vaša svakodnevica.
  • Pad koncentracije – samim tim što vas niko direktno ne nadgleda i što imate svu slobodu kretanja, biće teže da to ne iskoristite. Biti kod kuće i ne ustati 100 puta do frižidera ili da operete onaj tanjir što je ostao od ručka može biti veoma teško.
  • Usamljenost – logična posledica smanjenog kontakta sa kolegama, pa čak i ako vam je čitava porodica kod kuće. Nedostatak osobe sa kojom ćete razmeniti informacije ili savet na brzinu, može izazvati tugu i pad performansi.

  Izvor: Business Insider

  Kada govorimo o manama rada od kuće, ne smemo zaboraviti na bezbednost. Naime, tokovi informacija sa i do mesta koje nije za to namenjeno može imati svoje posledice. Više o tome kasnije u tekstu.

  Korisni alati za rad od kuće: kako je svanulo mnogim startup-ima i SaaS kompanijama

  Kako rad od kuće dobija sve više pristalica, što zbog njegovih prednosti što zbog situacije koja pravi pandemiju, raste i upotreba raznih online alata. Ove platforme razvijene su sa ciljem bolje komunikacije između članova tima, upravljanja projektima u timu koji radi od kuće, kao i merenja vremena koja članovi tima utroše na neki projekat.

  Govorimo najviše o SaaS alatima (Softver as a Service) koji su neretko još u startup fazi, ali ima i onih koji su već razvijene kompanije. Ovoj industriji pogoduje ova situacija koja je zadesila globalno tržište, pa je prirodno i što njihova “popularnost” raste. Neki od tih alata su:

  • Zoom – možemo reći da je Zoom doživeo pravi bum kada je reč o broju korisnika i upotrebi. Ova platforma za video konferencije pravi je hibrid Skype-a, koji iako se dalje koristi, deluje pomalo demode.
  • Slack – veoma poznata platforma za komunikaciju unutar tima. Pogodna je za brzu razmenu informacija i fajlova, a prednost je i što može da se intergriše sa drugim korisnim alatima kao što su Google Drive i Asana.
  • Trello i Asana – platforme za upravljanjem projektima naročito popularne kod remote timova (pojedini ili svi članovi tima rade od kuće, odnosno nemaju obavezu dolaska na fizičku lokaciju). Koju god odaberete, nećete pogrešiti! One vam nude mogućnost zadavanja zadataka, rokova, tagova i kategorija, razdvajanje projekata i brojne personalizacije. 
  • Clockify – SaaS alat za merenje rada utrošenog na rad na nekom projektu ili aktivnosti u okviru projekta.

  Sajber strana rada od kuće: sajber bezbednost pod znakom pitanja

  Ranije smo u tekstu naveli neke nedostatke koje prate rad od kuće, ali većina njih se odnosi na produktivnost, ili pak na društveni aspekt ovakvog rada. Ono što je zaista važno i što može biti ogroman problem za kompanije koje rade na ovaj način, ili su trenutno prinuđene da ovako rade je sajber bezbednost

  Rad od kuće povlači sa sobom sajber rizike

  Rad od kuće i sajber rizici su u tesnoj vezi. Ovakav rad podrazumeva upotrebu neopipljivih resursa firme sa mesta kao što dom zaposlenog ili u doba kada nije aktivna pandemija – iz coworking prostora ili kafea. Ove aktivnosti podrazumevaju:

  • pristup podacima klijenta ili matične kompanije,
  • pristup nalozima kompanije na raznim mrežama i platformama,
  • (ne)obezbeđen pristup serveru ili cloud-u kompanije i još mnogo toga.

  Za rad od kuće može se koristiti kompanijski laptop i telefon koji možda imaju ugrađene određene sigurnosne sisteme, ali opasnost vreba iz svakog sajber ugla. S tim u vezi, kompanija može postati žrtva.

  • hakerskih napada,
  • sajber iznude (ransomware),
  • curenja podataka,
  • krađe podataka i drugih sajber rizika.

  Uzmimo na primer alat Zoom o kojem smo već pričali. Video konferencija takođe mogu biti “slaba karika” u sajber bezbednosti kompanije. Mere kao što su zaključavanje sastanaka, pažljivo deljenje linkova za video sastanak i po potrebi “izbacivanje” neželjenih pristunih može vam pomoći da održite bezbednost koliko-toliko.

  Kao preventiva, kod svih uređaja i kanala gde se odvija razmena podataka, mogu se sprovesti mere “sajber higijene”. Iskoristite čeklistu o poslovnim sajber rizicima da se bolje pripremite za rad od kuće.

  Međutim, bez obzira na mere zaštite, napadi se dešavaju. Šta posle? Tu u pomoć “dolazi” sajber osiguranje.

  Rešenje: sajber osiguranje za rad od kuće bez ometanja

  Kako ne bi došle u situaciju da nakon hakerskog napada razmatraju “šta bi bilo kada bi bilo”, mnoge kompanije odlučuju da rizik sajber i ransomware napada delimično prebace na osiguravajuće kuće. Rešenje u osiguranju koja se uzima u ovim situacijama je sajber osiguranje.

  Ova polisa osiguranja omogućava vam da nakon eventualnih sajber napada brzo vratite vaše poslovanje u normalan kolosek, i da nadoknadite troškove koji pritom mogu nastati. 

  Najlakše ćemo to objasniti na primeru. Ukoliko vi skladištite neke infromacije od značaja za vašeg klijenta, i dođe do curenja tih podataka, na vama je da isplatite odštetu klijentu. Osiguranje vam omogućava da ove situacije ne budu fatalne po vaš biznis.

  Ukoliko vam brine sajber sigurnost i želeli biste da zaštitite vaš biznis, na pravom ste mestu.

  Čitamo sitna
  slova za vas

  Pomoći ćemo vam da razumete prednosti i nedostatke osiguranja. Objasnićemo vam sve detalje da biste lakše mogli da donesete odluku. 

  Sve ponude
  na jednom mestu

  Pristup svim ponudama osiguranja na jednom mestu. Bez dodatnih troškova.
  Za vas ćemo kontaktirati sve osiguravajuće kuće na tržištu.

  Skupo plaćate osiguranje?

  Postoji velika verovatnoća da previše plaćate polisu osiguranja ili da nemate odgovarajuće pokriće. Uporedite ponude i uslove i izaberite najbolje.

  Back To Top