skip to Main Content

IMATE PITANJA ZA NAS?

Kontaktirajte nas

Konsultujte se o svim vidovima osiguranja i zatražite najbolju ponudu za Vas

  Proizvodne firme na meti ransomware-a Niko nije bezbedan

  U našem ranijem tekstu “Sajber iznude prete i manjim biznisima” dotakli smo se teme delovanja ransomware-a (sajber iznuda) na kompanije koje nisu naročito “velike”. Ovoga puta, temu dopunjujemo i svežijim informacijama koje potvrđuju da postoji opasnost od ovakvih malicioznih napada čak i za firme koje ne posluju u IT sektoru. Informišite se kako i vi, kao proizvodna kompanija, možete biti na meti.

  Zabluda #1: Ne čuvamo poverljive informacije – ne možemo biti meta ransomware napada?

  Iako vlada mišljenje da sajber iznude nisu usmerene ka kompanijama izvan IT sektora i manjim kompanijama generalno, noviji slučajevi nam govore suprotno. Međunarodna kompanija Norsk Hydro iz Norveške pretrpela je značajan ransomware napad početkom godine, koji je izazvao prekid poslovnih operacija u većoj meri nego što je to bilo očekivano.

  Procenjena šteta iznosi oko 40 miliona dolara, sa tendencijom rasta (Izvor: Insurance Journal). Ovo je pravi primer kako jedna proizvodna kompanija, koja nije primarno vezana za poslovanje u cloud-u, može biti direktna meta sajber iznude.

  Sledeći slučaj dolazi nam takođe iz proizvodnog sektora. Žrtva je, ovog puta, bila mnogo manja organizacija – proizvođač kuhinjskih elemenata po meri. Sajber napad koji je zadesio ovu kompaniju doveo je do prekida u administrativnim poslovima i prodaji, što je kao posledicu imalo trošak prekida poslovanja u iznosu od 100.000 dolara

  Ovo su samo 2 primera kako ransomware i sajber napadi mogu dovesti do zastoja u poslovanju, velikih troškova i, u najgorem slučaju – gašenja biznisa. Samim tim što je reč o kompanijama čija glavna delatnost nije čuvanje informacija, nameće se zaključak da više niko nije bezbedan.

  Niko nije bezbedan - proizvodne firme na meti sajber napada

  Koje je rešenje i zaštita od ovakvih napada? Kako “odbraniti” kompaniju i troškove od prekida poslovanja svesti na minmum? Ključ je u sajber osiguranju.

  Zabluda #2: Sajber osiguranje nije primenljivo za proizvodne firme

  Proizvodne firme do sada su bile vrlo skeptične kada je reč o sajber osiguranju. Generalno vlada mišljenje da je ono korisno samo u slučaju krađe podataka i da kompanija koja ne čuva takve podatke nije u opasnosti.

  Međutim, ransomware ne napada samo poverljive informacije, a proizvodne firme mogu biti odlična meta za sajber kriminalce, koja će se njima višestruko isplatiti. Rizik se dodatno povećava ako je u pitanju MSP.

  Zašto proizvodne kompanije? 

  Ovakvi biznisi često koriste sofisticirane sisteme i softvere kako bi digitalno kontrolisali procese proizvodnje, i upravo zbog toga predstavljaju idealne mete.

  Sećate se naša 2 primera iz prvog dela teksta? Obe ove kompanije uspele su da umanje posledice ransomware napada zahvaljujući sajber osiguranju. Za kompanije koje ne čuvaju poverljive podatke, u koje spadaju i proizvodne firme, ovo rešenje u osiguranju predstavlja osnovu sigurnog poslovanja i deo je strategije uspešnog upravljanja ricima. Deo troškova koji pokriva osiguranje može varirati, stoga je važno proći kroz sve stavke polise osiguranja.

  Sa tendencijom rasta ovakvih problema u poslovanja ne čudi nas porast interesovanja kompanija za sajber osiguranje. Do skoro su proizvodne kompanije osiguravale rizike u poslovanju putem polisa kao što je osiguranje od prekida rada. Treba voditi računa da ovakve polise pružaju zaštitu od “klasičnih” rizika, kao što su požar, poplava ili kvar opreme.

  Međutim, ovo osiguranje ne bi pokrilo štetu nastalu pri ransomware napadu. Od ovih sajber rizika potrebno je osigurati se uz pomoć inovativnih rešenja kao što je sajber osiguranje.

  Interesuje vas sajber osiguranje ali ne znate odakle da počnete? Shvatate ozbiljnost pretnji od ransomware i sajber napada? Kontaktirajte naš stručni tim i mi ćemo formulisati personalizovanu polisu osiguranja za vaše poslovanje.

  Back To Top