skip to Main Content

IMATE PITANJA ZA NAS?

Kontaktirajte nas

Konsultujte se o svim vidovima osiguranja i zatražite najbolju ponudu za Vas

  Ransomware sve veća briga osiguravača

  Prateći razvoj tehnologije i sve veću zavisnost biznisa od iste, ne možemo a da ne primetimo i jedan trend – rastuću zabrinutost osiguravanjućih kuća kada je u pitanju sajber kriminal, a konkretno – ransomware (sajber iznude). Šta nam govori ova pojava i kako će dalje teći borba protiv sajber kriminala na nivou osiguranja? Krenimo od početka.  

  Odakle tolika briga za sajber iznude?

  Ova nararastajuća briga osiguravača nije došla ni iznenada, ni bez razloga. Poslednjih godina svedoci smo brojnih ransomware napada na kompanije različitih veličina i sektora, bez jasno uočljivih obrazaca. 

  Prateći siguraciju na tržištu, ali i učestalost i prirodu ovakvih napada, može se reći da je sajber bezbednost u “akutnoj fazi”, u smislu da se povećava broj ostvarenja osiguranih događaja kod osiguravajućih kuća. Broj napada se povećava alarmantnom brzinom, što povećava i izdatke po osnovu isplata polisa sajber osiguranja.

  Osiguravajuće kuće i sajber kriminal

  Kako vreme prolazi i nastaju novi oblici ovakvih napada, smatra se da će se broj isplata i dalje uvećavati, ali i menjati na način da se mogu još teže kontrolisati i predvideti.

  Sve ove činjenice govore u prilogu rastućoj brizi osiguravajućih kuća, kada je u pitanju sajber kriminal. Jedno je evidentno: rešenja u osiguranju moraju napredovati kako se razvijaju i tehnike sajber napada.

  Kako se ransomware menjao kroz vreme

  Evidentno je da sa sa napretkom tehnologije otvaraju novi putevi sajber kriminalu, pa se tako i ransomware menja i “napreduje”. Napadi postaju sofisticirani, napredniji i sve manje kontrolisani. Novina je i to što ih sve češće finansiraju organizovane kriminalne grupe ili politički akteri.

  Iako sajber rizik generalno spada u nefinansijske rizike, neosporno je da njihove posledice mogu biti i ogromni finansijski gubici. Napadi mogu iziskivati određena sredstva da se nadoknadi trošak od kazni, narušavanja reputacije, prekida lanca snabdevanja i izgubljenih poslovnih prilika.

  Tokom 2021. godine, osiguravajuće kuće nadoknadile su troškove nekoliko velikih sajber napada, i kao posledica toga direktno raste briga o sajber iznudama, koje postaju značajan predmet analize.

  Podsetnik: Šta je ransomware kao oblik sajber kriminala

  Iako pojam “ransomware” nije nov, i dalje je o njemu ne zna dovoljno. O čemu je zapravo reč? Ransomware, odnosno sajber iznuda, je vrsta sajber kriminala, osnosno ozbiljnii oblik ugrožavanja sajber bezbednosti kompanije.

  Kako se ransomware menjao

  Odlikuje se time što najpre dolazi do sajber napada i krađe podataka, tokom kojeg kompanija gubi vlasništvo i kontrolu nad svojim podacima, a haker traži određena novčana sredstva da iste vrati kompaniji

  Iako se prema opisu ovog tipa sajber kriminala može činiti da od ove “boljke” pate samo IT kompanije ili veliki sistemi, meta mogu biti i proizvodne kompanije ili industrije – zapravo svi oni koji čuvaju ili posreduju u razmeni bilo kakvih elektronskih podataka značajnih za poslovanje te kompanije, ili njenog klijenta. 

  U kojem god sektoru da poslujete, ukoliko bar u nekom delu vašeg proizvodnog ili uslužnog procesa obrađujete, skladištite ili raspolažete podacima, važno je razmisliti o sajber bezbednosti istih. U slučaju sajber napada ili ostalih vrsta sajber kriminala, posledice po vaše poslovanje mogu biti nesagledive – ne mislimo damo na finansijske troškove, već i na gubitak renomea, ili poverenja vaših klijenata ili saradnika.

  Ukoliko želite dodatni nivo zaštite od sajber kriminala, razmislite o sajber osiguranju. Ono može biti od neizmerne pomoći u slučaju narušavanja sajber bezbednosti, tako što pokriva troškove koji mogu nastati, Za više informacija o ovoj polisi kontaktirajte naš stručni tim.

  Back To Top