skip to Main Content

IMATE PITANJA ZA NAS?

Kontaktirajte nas

Konsultujte se o svim vidovima osiguranja i zatražite najbolju ponudu za Vas

  Razvoj softvera Rizici i značaj osiguranja

  IT kompanije često zamišljamo kao nedodirljive gigante na tržištu, međutim i one mogu imati svoje slabe tačke. Kada govorimo konkretno o firmama za razvoj softvera, tu se izdvaja nekoliko potencijalnih rizika u poslovanju. Na sreću, postoji rešenje i za to. Saznajte više o tome u nastavku teksta.

  Najčešći rizici kod kompanija za razvoj softvera

  Kao i sve IT kompanije, i firme za razvoj softvera mogu biti veoma ranjive. Moguće je definisati probleme koji se potencijalno mogu javiti u njihovom poslovanju, pa najčešće pričamo o:

  • Nezadovoljnim klijentima / kupcima – kupci se veoma često u potpunosti oslanjaju na softver koji kupe. Iako je ovo odlično za posao u smislu prodaje, može voditi i povećanom riziku. Na primer: ukoliko je pristuan neki kvar i klijent nije u mogućnosti da koristi softver, taj klijent gubi novac i vreme, pa može tražiti odštetu na sudu.
  • Ogorčeni bivši zaposleni – može se dogoditi da neki nekadašnji zaposleni tuži kompaniju, naročito ukoliko je u pitanju startup firma. Najčešći razlog je otkaz, koji je prema njihovom mišljenju bio bezrazložan.
  • Sajber napadi – predstavlja razne vrste napada na vaš računar, sistem ili program, a javljaju se u raznim oblicima. Uglavnom za cilj imaju neku kriminalnu radnju (iznuda, krađa podataka i slično). 
  • Ugrožavanje autorskih prava – u razvoju softvera se često koriste i elementi kao što su određena grafika, vizuali, pa čak i zvuci. Razmislite da li je sve što ste koristili u vašem vlasništvu i ako nije – da li ste uredno platitili licencu ili članstvo kako biste mogli da ih upotrebljavate.
  • Oštećenje imovine – ukoliko kompanija ima fizičke lokacije (kancelarije ili prodajna mesta), realna mogučnost je da nekada dođe do nekog oštećenja i da će vam biti potrebna popravka ili nadoknada štete. Mislite o tome dok je sve “u komadu”.
  • Povrede u prostorijama kompanije – u direktnoj vezi sa prethodnom stavkom. Ukoliko kompanija ima fizičke lokacije postoji mogućnost da se ili radnici ili kupci povrede. Na vreme razmišljajte iz kojeg izvora ćete to pokriti.

  Primer iz prakse: Oracle godinama isplaćivao manje plate ženama

  Da tipični problemi i propusti ne zaobilaze ni velike IT igrače vidimo na primeru kompanije Oracle. Za ovog giganta vezuje se i priča o tome kako je tokom dužeg vremenskog perioda žene plaćao prosečno 13.000 dolara manje na godišnjem nivou nego njihove muške kolege. Ovaj “tretman” istrpelo je na hiljade žena, a priča se nastavila tužbom.

  U ovakvim situacijama kada je ugrožen renome kompanije, kada se dogodi nešto zbog čega ode veliki broj radnika, od velikog je značaja imati polisu osiguranja. Premija će vam omogućiti da pokrijete dobar deo štete koja se može javiti – što finansijske, što moralne.

  Osiguranje kao rešenje problema – osvrt i preporuke

  Brinu vas potencijalne “slabosti” vaše kompanije koje smo naveli gore u tekstu? “Pomoć” stiže u vidu određenih rešenja u osiguranju. U nastavku možete pročitati više o polisama koje mi preporučujemo ukoliko poslujete u domenu razvoja softvera.

  Razvoj softvera i njegovi rizici
  • Osiguranje od opšte odgovornosti – pod pretpostavkom da imate poslovne prostorije i da kroz njih cirkulišu klijenti i zaposleni, dužni ste da obezbedite zaštitu za vas, vaše osoblje i treća lica. To se postiže uz osiguranje opšte odgovornosti.
  • Osiguranje od dgovornosti za tehnološke kompanije (Tech E&O) – ukoliko vaša kompanija, odnosno tim koji radi na nekom projektu načini profesionalnu grešku, moguć scenario je tužba klijenta. To ne samo što može voditi do gubitka tog klijenta, nego može rezultirati i potpunom obustavom poslovanja. Da do toga ne dođe pomoći će vam osiguranje od profesionalne odgovornosti za greške i propuste za IT industriju (Tech E&O).
  • Sajber osiguranje – za svaku kompaniju koja koristi internet tehnologiju, a za IT kompanije prvenstveno, sajber sigurnost je od suštinskog značaja. Kako biste izbegli moguće incidente važno je obezbediti sajber osiguranje.
  • Osiguranje od odgovornosti direktora i članova uprave (D&O) – ukoliko poslujete kao pravno lice u kojem postoji odvojena vlasnička od upravljačke funkcije, obavezno se ogradite od mogućih incidenata, u čemu će vam pomoći osiguranje od odgovornosti direktora – D&O polisa.
  • Obavezno kolektivno osiguranje zaposlenih – u skladu sa članom 53 Zakona o bezbednosti i zdravlju na radu, poslodavac ima obavezu da osigura zaposlene od “povreda na radu, profesionalnih oboljenja ili oboljenja u vezi sa radom na radnom mestu i radnoj okolini”.
  • Privatno/dobrovoljno zdravstveno osiguranje zaposlenih – za svaku kompaniju koja želi da pridobije i zadrži kvalitetan kadar. Predstavlja dodatni benefit za zaposlene.

  Čitamo sitna
  slova za vas

  Pomoći ćemo vam da razumete prednosti i nedostatke osiguranja. Objasnićemo vam sve detalje da biste lakše mogli da donesete odluku. 

  Sve ponude
  na jednom mestu

  Pristup svim ponudama osiguranja na jednom mestu. Bez dodatnih troškova.
  Za vas ćemo kontaktirati sve osiguravajuće kuće na tržištu.

  Skupo plaćate osiguranje?

  Postoji velika verovatnoća da previše plaćate polisu osiguranja ili da nemate odgovarajuće pokriće. Uporedite ponude i uslove i izaberite najbolje.

  Back To Top