skip to Main Content

IMATE PITANJA ZA NAS?

Kontaktirajte nas

Konsultujte se o svim vidovima osiguranja i zatražite najbolju ponudu za Vas

  Robotska automatizacija procesa

  U brojnim našim tekstovima razmatrali smo kako primena modernih tehnologija može predstavljati dodatnu priliku za delovanje protiv sajber kriminala. Međutim, neke od ovih tehnologija, ili sami podaci (kao što je recimo BIG DATA), mogu se koristiti i u samoj borbi za jačanje sajber bezbednosti. To je slučaj i kod robotske automatizacije procesa. O čemu je tačno reč, i koji je njen značaj na ovom polju, čitajte u nastavku.

  Šta je robotska automatizacija procesa (RPA)

  Robotska automatizacija procesa (Robotic Process Automation – RPA) omogućuje da konfigurišete softverske “robote” da pokreću odgovore, upravljaju podacima i komuniciraju u digitalnim sistemima. 

  Razlikujemo dve vrste RPA tehnologije:

  1. Automatizacija sa nadzorom – automatizuju se ručne aktivnosti koje se ponavljaju u sektorima zaduženim za komunikaciju sa klijentima. 
  2. Automatizacija bez nadzora – pomaže ubrzanju automatizacije obimnih zadataka u organizaciji,

  Izvor: Microsoft

  sajber napadi konstantno prete

  Šta je RPA u sajber bezbednosti

  Na polju sajber bezbednosti, RPA predstavlja upotrebu botova robotske automatizacije u cilju zaštite organizacija od sajber napada, i unapređenja sajber bezbednosti generalno.

  RPA botovi automatizuju zadatke koji se ponavljaju tako što kopiraju aktivnosti ljudi, eliminišući element ljudske greške.Tako zapravo smanjuju pristup ljudi osetljivim informacijama i smanjuju troškove ukoliko dođe do curenja podataka.

  Robotska automatizacija procesa i sajber bezbednost – primena

  Traženje “slabih karika” u postojećem sistemu sajber bezbednosti gde se potencijalno može dogoditi sajber napad, ili istraživanje mogućih sajber rizika predstavljaju zadatke koji se ponavljaju, i koji se uspešno mogu automatizovati primenom RPA. To će uštedeti vreme i omogućiti stručnjacima za sajber bezbednosti da se fokusiraju na kompleksnije zadatke u borbi protiv sajber kriminala. 

  Za šta sve zapravo može da se koristi RPA? Evo nekih primera:

  • Automatizovanje aktivnosti koje uključuju upotrebu i razmenu podataka – automatizovana provera IP adresa, provera URL-ova, istraživanje domena i naloga, provera logovanja.
  • Eliminisanje neautorizovanih pristupa – sprečavanje korisnika koji nemaju odobren pristup sistemu da dođu do osetljivih podataka ili njima raspolažu i manipulišu.
  • Neprekidno traženje sajber pretnji i rizika – automatizovanje procesa pretrage i detekcije novih sajber pretnji, što inače iziskuje dosta vremena. Tokom ovog procesa, RPA roboti će neprekidno tražiti sumnjive razmene podataka na mreži, anomalije u pristupu sistemu, povećanje čitanja datoteka, i li promene u sistemskim datotekama.
  • Zaštita od virusa – RPA roboti vrše automatsku kontrolu čim detektuju neke pretnje ili nekonzistentno ponašanje u sistemu. 
  • Ažuriranje softvera – RPA botovi mogu da identifikuju obaveštenja o potrebnom ažuriranju softvera, i da isto i realiziju. Ažuriranje softvera je veoma važno za sajber bezbednost jer uglavnom sadrže rešenja za slabe tačke u pogledu sajber bezbednosti, koje je imala prethodna verzija softvera.

  robotska automatizacija procesa RPA

  Najbolje prakse pri implementaciji RPA u svrhu sajber bezbednosti

  RPA je korisna tehnologija, ali ukoliko je upotrebite na pravi način. Evo koje su najbolje prakse pri radu sa robotskom automatizacijom procesa:

  • Dodelite jedinstven ID svakom botu i procesu.
  • Rotirajte upravljanje botom između zaposlenih u IT odeljenju.
  • Redovno skenirajte botove kako bi na vreme pronašli neku slabost ili nekonzistentnost u radu.
  • Koristite alate za upravljanje lozinkama sa opcijom enkripcije, kako biste ojačali tačke pristupa.

  Pre nego što pređete na ove napredne opcije zaštite, razmotrite prvo da li ste postavili stabilan temelj vaše strategije sajber bezbednosti. Tačnije, mislimo na postojeće sisteme zaštite, kao i na sajber osiguranje

  Ukoliko ste zainteresovani za ovaj dodatni vid zaštite od potencijalnih troškova koje vam sajber napadi mogu napraviti ali ne znate odakle da krenete, kontaktirajte naš tim i mi ćemo osmisliti najbolje rešenje za potrebe vašeg biznisa.

  Back To Top