skip to Main Content

IMATE PITANJA ZA NAS?

Kontaktirajte nas

Konsultujte se o svim vidovima osiguranja i zatražite najbolju ponudu za Vas

  Sajber bezbednost i zaposleni

  Sajber bezbezbednost nije samo trenutni fokus kompanije, ona mora biti usvojena kao strategija, deo misije i jedan od pokretača kontinuelnog poslovanja svakog ozbiljnog biznisa, Imajući ovo u vidu, prirodno je da uviđamo značaj učestvovanja zaposlenih u realizovanju strategije sajber bezbednosti. Podsetimo se kakva je njihova uloga u tome i zašto je edukacija prioritet.

  Edukacija zaposlenih u oblasti sajber bezbednosti kao preventivna mera

  Trend sve učestalijih sajber napada u proteklim godinama jasno pokazuje da sajber kriminal više nije usmeren samo na velike IT kompanije, finansijske organizacije ili internacionalne korporacije. Žrtve kompanije sada mogu biti različitih industrija, i do napada dolazi iznenada. Kao jedna od preventivnih mera izdvaja se edukacija zaposlenih.

  Edukacija IT osoblja

  Imajući u vidu rasprostranjenost sajber kriminala, javila se potreba kreiranja zasebnog odeljenja u kompanijama, čija če uloga biti kreiranje i upravljanje strategijom sajber bezbednosti. To odeljenje čini pretežno IT osoblje i stručnjaci. 

  Lakše je reći nego učiniti. S obzirom na to da je sajber bezbednost relativno nova oblast, ponekad može biti problem naći visoko obrazovane ljude u tom domenu. Međutim, sa rastom potrebe za merama sajber bezbednosti, razvijalo se i interesovanje za ovu oblast u smislu obrazovanja.

  Zaposleni i sajber bezbednost

  Formalno, visoko obrazovanje u oblasti sajber bezbednosti je važan korak u budućem suzbijanju sajber kriminala. To znači da nije dovoljno samo obučiti radnike IT sektora kompanija o tome kako da zaštite procese i podatke, već da se oni motivišu i da steknu više obrazovanje iz ove oblasti.

  Ukoliko kompanija već ima ove zaposlene, često je potrebna dodatna edukacija – neformalno obrazovanje, kako bi se pokrili svi mogući aspekti sajber bezbednosti, i kako bi se proaktivno pristupilo zaštiti podataka i procesa u organizaciji. Ne zaboravimo – sajber kriminal i njegovi oblici konstantno napreduju i postaju kompleksniji za detekciju i saniranje.

  Međutim, ovde se priča zvana “Sajber bezbednost i zaposleni” ne završava. 

  Edukacija ostalog osoblja

  Prema istraživanja u oblasti sajber bezbednosti, došlo se do otkrića da je je jedan od najvećih rizika, a samim tim i jedna od “najslabijih karika” strategije sajber bezbednosti, “ljudski element”. Pod tim podrazumevamo akcije i greške zaposlenih, koje mogu dovesti do slabljenja zaštite od sajber kriminala, ili ga direktno omogućavaju.

  Sajber kriminal često ima uporište u nedovoljnom informisanju ili znanju zaposlenih, pa dolazi do sajber iznuda ili najčešće – “fišinga” (phishing). Iz tog razloga, potrebna je edukacija i ostalog osoblja u kompaniji, i to kao redovna praksa organizacije, u skladu sa realizacijom strategije sajber bezbednosti.

  Sajber bezbednost i zaposleni: Odakle početi?

  Da sumiramo priču o sajber bezbednosti i zaposlenima – edukacija zaposlenih mora biti deo strategije sajber bezbednosti svake organizacije koja se suočava sa sajber rizicima. Dakle, prvi korak je uvek kreiranje takve strategije. Šta je sledeći korak?

  Bilo da ste odlučili da unutar kompanije formirate zasebno odeljenje posvećeno održavanju standarda sajber bezbednosti, ili samo imate osobu koja vodi računa o ovome, važno je da radite na unapređenju stručnih znanja. Takođe, ne zabravite informisanje ostalog osoblja, kako bi se predupredile moguće sajber katastrofe.

  VPN i njegova uloga u sajber bezbednosti

  Ovo je samo mali podsetnik da sajber bezbednost ipak kreće “iz kuće”. Preventiva mora biti prioritet, pa tako vodite računa da vaša organizacija ulaže u napredne sisteme zaštite i detekcije sajber napada, ali i u edukaciju zaposlenih. 

  Međutim, preventivne mere nisu dovoljne, bar ne u ovo vreme kada su sajber kriminalci dobro informisani, poznaju sisteme i stalno unapređuju svoje veštine. Imajući to u vidu postavlja se pitanje: Koji je sledeći nivo zaštite od sajber napada?

  Sajber osiguranje predstavlja logičan korak u procesu sajber bezbednosti, bez obzira na to koja industrija je u pitanju. Ova polisa predstavlja način da kompanija prebaci deo sajber rizika na osiguravajuću kući, i pokrije eventualne troškove po osnovu sajber napada.

  Potrebno vam je sajber osiguranje, ali ne znate odakle da krenete? Kontaktirajte VIB stručni tim i saznajte sve o ovoj polisi osiugranja, i kako se ona uklapa u strategiju sajber bezbednosti vaše organizacije.

  Back To Top