skip to Main Content

IMATE PITANJA ZA NAS?

Kontaktirajte nas

Konsultujte se o svim vidovima osiguranja i zatražite najbolju ponudu za Vas

  Sajber iznuda na primeru servera gradske uprave JKP Informatika Novi Sad

  U eri visokotehnološkog napretka samo je bilo pitanje kada će se pojaviti visokotehnološki kriminal. Na nesreću mnogih kompanija u razvoju, svi sajtovi, serveri i informacije koje iole vrede, bivaju napadnute. VIB tim je analizirao i kako je jedna sajber iznuda, odnosno Ransomware napad na server JKP “Informatika” u Novom Sadu, uticao na poslovanje.

  Napad na servere “JKP Informatika” Novi Sad 

  Početkom marta 2020. godine u mnogim sredstvima javnog informisanja osvanula je vest da je server JKP ”Informatika” iz Novog Sada hakovan. Reč je o javnoj službi i servisu preko kojeg se plaćaju računi za komunalne usluge u navedenom gradu. Sistem je hakovan tokom vikenda, a sve to pored brojnih mera zaštite od hakerskih napada. Za vreme kada je podlegao hakerima,  sajt je bio nedostupan za korisnike. 

  Sve bi se to još i nekako završilo da nije usledio “bolni” epilog. Naime, ovo nije bio običan hakerski napad, već slučaj sajber iznude (Ransomware) – napad nakon kojeg hakeri traže određena sredstva za otkup informacija. U ovom slučaju tražen je iznos u kriptovaluti bitkoin.

  Ima li života nakon ransomware napada?

  Nakon što određena kompanija, u ovom slučaju JKP “Informatika” pretrpi ovakav napad, na raspolaganju je više opcija:

  1. Platiti otkup i povratiti informacije – ukoliko je reč o važnim, poverljivim, nepovratnim ili ličnim podacima.
  2. Ignorisati zahtev za otkup i raditi na razotkrivanju hakera – ukoliko podaci nisu od kritičnog značaja, ukoliko su pre toga premešteni na sigurno mesto i slično.

  U posmatranom slučaju, Novi Sad je odbio da plati hakerima, a nadležna lica ovom prilikom su izjavila da podaci korisnika nisu u opasnosti, da će se podići novi sistem i da ovaj prekid u radu neće značajnije uticati na rad ove javne službe.

  Stručnjaci iz oblasti sajber bezbednosti naglašavaju da je ovaj napad pokazatelj da stepen zaštite baze podataka nije bio odgovarajući, kao i da će oporavak od ovoga biti veoma težak.

  Ovo je samo jedan od brojnih slučajeva ransomware napada koji su pretili da ugroze egzistenciju nekog poslovnog sistema. Ukoliko se vaš biznis odvija u industriji koja ima bilo kakav dodir sa bazama podataka, cloud tehnologijom i skladištenjem informacija, od suštinskog značaja je da primenite sve preventivne mere koje su vam na raspolaganju. U ovom konkretnom primeru od koristi bi bilo razmotriti uvođenje sajber osiguranja.

  Čitamo sitna
  slova za vas

  Pomoći ćemo vam da razumete prednosti i nedostatke osiguranja. Objasnićemo vam sve detalje da biste lakše mogli da donesete odluku. 

  Sve ponude
  na jednom mestu

  Pristup svim ponudama osiguranja na jednom mestu. Bez dodatnih troškova.
  Za vas ćemo kontaktirati sve osiguravajuće kuće na tržištu.

  Skupo plaćate osiguranje?

  Postoji velika verovatnoća da previše plaćate polisu osiguranja ili da nemate odgovarajuće pokriće. Uporedite ponude i uslove i izaberite najbolje.

  Back To Top