skip to Main Content

IMATE PITANJA ZA NAS?

Kontaktirajte nas

Konsultujte se o svim vidovima osiguranja i zatražite najbolju ponudu za Vas

  Sajber rizik u lancu snabdevanja

  Pre nekoliko godina ne bi se moglo ni zamisliti da će informaciona tehnologija postati deo gotovo svih industrija. Automatizacija, modernizacija i digitalizacija lanaca snabdevanja doprinele su većoj efikasnosti istih, ali po određenoj ceni. Ta cena je sajber rizik u lancu snabdevanja. Kako ga prepoznati i njime upravljati pisali smo u nastavku.

  3 najslabije “sajber karike” u digitalnom lancu snabdevanja

  Iako ne možemo da poreknemo da je digitalizacija lanca snabdevanja učinila mnogo za njegovu efikasnost i optimizaciju troškova, ona je sa sobom donela i određene rizike. Šta je to što najviše ugrožava optimalno funkcionisanje ovih sistema i predstavlja pretnju za čitave kompanije? Evo koja su to tri najveća izazivača sajber rizika.

  #1 Poverljive informacije

  Raspolažete informacijama ili posredujete u njihovoj obradi? Eto rizika od krađe podataka

  Lanci snabdevanja su česta tačka napada sajber kriminalaca, i to što “važniji” i skuplji proizvod, to je veći rizik. Primer je sajber napad na AIRBUS, u pokušaju da se ukradu dokumenta o tehničkih specifikacijama letelica. 

  Ova kompanija je, počevši od 2018. Godine, “preživela” nekoliko napada, što je svakako pokazatelj potrebe za merama kao što je jačanje otpornosti sistema razmene podataka, ili čak sajber osiguranje.

  Sajber rizik u distribuciji

  #2 Platforme i servisi trećih lica

  Kao što proizvodne kompanije koriste delove proizvoda nekog drugog proizvođača, tako i kompanije i koje posluju u lancu snabdevanja koriste alate, platforme ili programe trećih lica.

  Aktivnosti koje se sprovode preko ovih kanala su plaćanje, analitika, oglašavanje, ili integracija sa društvenim mrežama, pri čemu postaje sve teže zaštititi poverljive informacije.

  Večina današnjih sajtova kompanija – čvorova u lancu snabdevanja “pati” od nedostatka mera sajber bezbednosti, pa se tako dešavaju razni sajber napadi. Najčeša meta sajber kriminalaca u ovom slučaju je sredstvo plaćanja, odnosno krađa podataka o istom i njegova zloupotreba.

  Još jedna “slaba karika” čitavog lanca je prelazak mnogih dobavljača na rad od kuće ili hibridni rad, gde se posao obavlja uz pomoć cloud tehnologije. Na ovaj način kompletan sistem postaje ranjiv i sklon sajber napadima.

  #3 Mere sajber bezbednosti vendora

  Ukoliko poslujete u lancu snabdevanja, jedno je sigurno – vaše poslovanje umnogome zavisi od drugih. Možda vaš biznis vodi računa o sajber bezbednosti, i vaši zaposleni imaju razvijenu svest o istoj, ali to možda nije slučaj kod drugih kompanija – učestnika u procesu snabdevanja.

  Kompanije koje zaista žele “siguran” lanac snabdevanja sa aspekta sajber kriminala, moraju izvršiti analizu rada svojih dobavljača. Treba birati one vendore koji imaju izgrađenu svest o sajber bezbedosti, koji vrše konstantnu kontrolu nad svojim procesima i koji imaju polisu sajber osiguranja.

  Dobra praksa

  Dobavljače možete rangirati od onih koji su potencijalno najsigurniji, do onih rizičnijih, i onda napraviti izbor. Kada imate to na umu, eliminisaćete veći broj rizika, a analizu treba povremeno ponavljati.

  Sajber rizik u lancu snabdevanja – kako se sa njim izboriti

  Digitalizacija lanca snabdevanja dešava se “u hodu”: kompanije nemaju uvek vremena da se na nju pripreme, i da osmisle načine kako da prevaziđu brojne rizike koji sa ovim promenama dolaze. Postavlja se pitanje: Na koji način se izboriti sa njim? 

  Sajber rizik u lancu snabdevanja ozbiljan pristup, i to sa više strana:

  1. sa tehničkog aspekta, 
  2. sa ljudskog aspekta i
  3. sa aspekta osiguranja.

  Kada govorimo o tehničkom aspektu, potrebno je posedovati tehnologiju u skladu sa određenim standardima u industriji. Softveri i platforme koji se koriste treba da budu ažurirani, kako bi mogli da istrpe sajber napade.

  Mreža koja se koristi za prenos informacija treba da bude sigurna, i da se na njenoj sajber bezbednosti konstantno radi. Takođe, posebnu pažnju potrebno je obratiti na “poslovanje u oblaku” i principe zaštite podataka koji su na cloud-u.

  Kada je reč o ljudskom aspektu sajber bezbednosti u lancu snabdevanja, najvažnije je jačanje svesti o sajber rizicima, kao i edukacija osoblja. Naime, potrebno je da zaposleni imaju na umu opasnosti koje vrebaju iz sajber sveta, kako bi se odgovorno odnosili prema poverljivim informacijama i podacima korisnika.

  Edukacija je konstantan proces, naročito ukoliko imamo u vidu da se i sajber pretnje stalno menjaju i evoluiraju. Formalno i neformalno obrazovanje, interne obuke i razmena najnovijih informacija omogućavaju zaposlenima da budu u toku sa tehnologijama i dobrim praksama iz sveta sajber bezbednosti

  Treći aspekt borbe protiv sajber rizika u lancu snabdevanja je sajber osiguranje. Uzimajući u obzir današnju poslovnu klimu, sajber rizike koje prete i tehnologijama koje se konstantno razvijaju, polisa osiguranja može vašoj kompaniji pružiti sigurnost koja joj je potrebna.

  Lanac snabdevanja zavisi od mnogo faktora

  Sajber osiguranje je način da deo saber rizika prebacite na osiguravajuću kuću, i samim tim umanjite rizik koji preti vašem poslovanju. Ono će pokriti troškove koji nastaju u slučaju sajber napada kao što su krađa informacija i sajber iznude.

  Takođe, ova polisa pokriće i troškove nastale u toku sudskih procesa ukoliko ste vi ti koji raspolažete tuđim informacijama koje su pod rizikom.

  Sajber rizik je već postao široko prisutan, ma o kojoj industriji da se radi. Ukoliko poslujete u okviru lanca snabdevanja, ne čekajte predugo. Obezbedite se od sajber napada koji vrebaju, i poslujte bez straha.

  Interesuje vas sajber osiguranje u lancu snabdevanja, ali nemate koga da pitate za detalje? VIB tim vam stoji na raspolaganju! Kontaktirajte nas i mi ćemo osmisliti najbolje rešenje u osiguranju, prilagođeno vašem biznisu.

  Back To Top