skip to Main Content

IMATE PITANJA ZA NAS?

Kontaktirajte nas

Konsultujte se o svim vidovima osiguranja i zatražite najbolju ponudu za Vas

  Srbija na meti

  Srbija na meti najnovijeg talasa ransomware napada? Vrlo moguće. Tako glasi najnovija vest iz IT sveta i ne može da prođe nezapaženo.

  Više od stotinu državnih institucija u nekoliko desetina zemalja širom sveta meta je najnovijeg sajber napada. Procenjeno je da je bilo oko 75.000 zahteva za otkupninu, a prosečan iznos jedne iznosi $300.

  Stručnjaci za bezbednost smatraju da je virus koji je korišćen kao sredstvo u ovoj sajber napadu proizvod američke Nacionalno bezbednosne agencije, koji su prema navodima britanskog BBC-a otkupili hakeri poznati kao “Shadow Brokers”.

  Iako je Microsoft razvio patch za ovaj virus u martu mesecu, činjenica da je ovoliki broj ugroženih sistema ukazuje na to da mnogi i dalje nisu shvatili ozbiljnost sajber napada te nisu iskoristili rešenje koje bi im pomoglo da višestruko ublaže štetu ovakvih incidenata.

  Prema zvaničnim podacima, zabeleženi su slučajevi ransomware iznuda u Rumuniji, Francuskoj, Rusiji, Španiji, Kini, SAD i Velikoj Britaniji. Međutim, stručnjaci strahuju da je broj napada višestruko veći nego što stoji u zvaničnoj statistici, što ne isključuje mogućnost da se i Srbija našla na meti hakera.

  Ministarstvo unutrašnjih poslova u Rusiji, zdravstvene ustanove u Velikoj Britaniji, španska telekomunikaciona kompanija “Telefonika” samo su neka od imena objavljenih “žrtava” ovog sajber napada. To govori u prilog činjenici da je sve učestalija pojava sajber napada koji nemaju određenu ciljnu grupu, već idu na višestruku štetu sa što većim brojem žrtava. Niko ne može ostati pošteđen – nema razlike između malih i velikih preduzeća, između državnog i privatnog sektora, između pojedinaca i kompanija. Sajber bezbednost postala je globalni problem koji zahteva efikasno i dugoročno strateško rešenje.

  Ne čekajte na još jednu lošu vest – sajber osiguranje je najbezbolniji način da dođete do rešenja u slučaju sledećeg sajber napada.

  Back To Top