skip to Main Content

IMATE PITANJA ZA NAS?

Kontaktirajte nas

Konsultujte se o svim vidovima osiguranja i zatražite najbolju ponudu za Vas

  Starbaks skandal

  Kada neko spomene Starbaks, sigurno ćete prvo pomisliti na kvalitetnu kafu, minimalistički uređene lokale širom sveta, ljubazno osoblje i red lojalnih mušterija koje čekaju da se domognu omiljenog napitka. Međutim, da nijedan biznis nije zaštićen od skandala i zloupotreba, vidimo upravo na primeru Starbaksa. Pročitajte kako je pogrešan potez uprave skupo koštala kompaniju, i kako se generalno treba nositi sa takvim greškama.

  Greška uprave – kako se to odrazilo na Starbaks brend

  Godina je 2018. i mi se nalazimo u Filadelfiji, u jedoj od brojnih poznatih Starbaks kafeterija. Dve osobe dolaze na sastanak, sa trećom osobom koja nije još stigla. Kako su došljaci delovali sumnjivo, zamoljeni su da odu od strane menadžera objekta. Kada su odbili, menadžer je pozvao policiju. Sve to ne bi bilo čudno, da te dve osobe nisu pripadale određenoj grupaciji. To je izazvalo revolt, proteste, bojkot i optužbe za rasizam.

  Kompanija je prepoznala ozbiljnost ovakvog postupka, i prema dobrom savetu svoje iskusne službe za odnose sa javnošću, izašla je pred svoje korisnike sa izjavom u kojoj se javno izvinjava zbog načina na koji je njihov menadžer postupao prema dvojici posetilaca. I sam CEO kompanije je naglasio da je taj postupak bio za svaku osudu. Starbaks je otišao čak i korak dalje, i privremeno zatvorio 8.000 svojih lokala, kako bi dodatno obučio radnike za ovakve situacije i podigao svest o predrasudama koje vladaju. Menadžer od kojeg je sve ovo krenulo je dobio otkaz.

  Ako brzo premotamo do 2023. godine, videćemo da je priča dobila neočekivani obrt. Federalni sud u Nju Džersiju je presudio da je kompanija Starbaks dužna da plati 25,6 miliona dolara bivšem regionalnom menadžeru, jer ju je otpustio na osnovu boje kože. Sud je doneo zaključak da je kompanija prekršila federalna ljudska prava nad svojom bivšom menadžerkom, kao i zakon Nju Džersija koji zabranjuje diskriminaciju zasovanu na rasi. Menadžerki je isplaćena šteta.

  Odgovornost direktora i članova uprave – šta je važno da znamo

  U ovom dvostruko slučaju gde je odgovornost zaposlenih stavljena na test, možemo videti koliko greške uprave mogu da imaju širok odjek, i velike finansijske posledice. Ovoga puta izostao je finansijski gubitak za nadoknadu štete pojedincima koji su se osećali diskriminisano od strane mendažerke, već je isplata išla menadžerki koja je takođe bila “žrtva” diskriminacije. 

  Finansijski udarac nije bio prevelik za organizaciju ove veličine  snage, ali nije bio ni zanemarljiv. Pogrešne odluke (u ovom slučaju – davanje otkaza) koštale su kompaniju renomea (iako ne sasvim), i veće svote novca.

  Da li je ovo moglo biti izbegnuto? Verovatno, ali “ ne vredi plakati nad proustim mlekom”. Kada je već došlo do ove greške, najbolja opcija bi bila da kompanija ima adekvatnu polisu osiguranja.

  Osiguranje od odgovornosti direktora i članova uprave (D&O)

  U organizacijama sa specifičnom upravljačkom strukturom, a kako bi se izbegle greške koje mogu nastati, važno je imati neki vid sigurnosti – osiguranje od odgovornosti direktora i članova uprave. Ova polisa omogućuje vam da pokrijete troškove naknade za greške direktora i članova uprave, ali i za nadoknade oštećenim licima.

  Ukoliko želite da zaštitite svoje poslovanje od brojih rizika uz pomoć osiguranja, a ne znate odakle da krenete, na pravom ste mestu. Kontaktirajte VIB tim i mi ćemo, zajedno sa vama, osmisliti optimalno rešenje za vašu organizaciju.

  Back To Top