skip to Main Content

IMATE PITANJA ZA NAS?

Kontaktirajte nas

Konsultujte se o svim vidovima osiguranja i zatražite najbolju ponudu za Vas

  IoT tehnologija koja povezuje

  Internet, kao osnova za sve, omogućio nam je razvoj brojnih značajnih industrija, kao što je IoT, ali i mnogih drugih. Prirodna posledica tog razvoja je i “sveukupna povezanost” poslovnih sistema, organizacija i ljudi, i to je svakako jedna od velikih prednosti tehnološkog napretka. U tom moru informacija i veza postavlja se pitanje: Gde je tu sajber bezbednost

  Razvoj tehnologije koja povezuje

  Veštačka inteligencija, razvoj interneta, sve veća automatizacija procesa – ovo su samo neke od oblasti tehnologije, čije ogromne skokove u napretku pratimo gotovo svakodnevno. Ono što je nekada bilo lično, sada je dostupno mnogima na internetu. Tehnologije i tehnike koje su posedovali samo pojedinci ili odabrane kompanije, sada je moguće primeniti i u drugim organizacijama. Generalno – uočava se globalna povezanost. Da li je ona dobra ili loša?

  Pre nego što odgovorimo na to pitanje, podsetimo se tehnologije, odnosno čitave industrije, koja je sinonim za povezanost: Internet of Things (IoT – “Internet stvari”). Ona funkcioniše na način o kojem je do pre samo nekoliko godina moglo samo da se sanja, a podjednako je primnljiva i u poslovanju, i u “stvarnom životu”. Tačnije, možemo reći da je IoT pravi primer povezanosti ljudi i tehnologije, to na nivou celog stvarnog i “tech” sveta.

  Da se podsetimo: IoT tehnologija, u našem jeziku poznata i kao “Internet pametnih uređaja” ili “Internet stvari” podrazumeva čitav ekosistem različitih stvari, odnosno uređaja, koji koriste internet kako bi zajedno ispunjavali neke zadatke. 

  To praktično znači da možete imati različit dijapazon uređaja (ne misli se na računare) – od “pametnih” verzija već poznatih aparata, pa sve to automatizovanih mašina u industrijskoj proizvodnji.

  Kako radi Internet of Things
  Kako radi Internet of Things

  Ovi sistemi funkcionišu tako što prikupljaju i obrađuju informacije, i u skladu sa njima obavljaju svoje zadatke. Podaci se prikupljaju najčešće uz pomoć senzora, a kada ih uređaj obradi oni se skladište (najčešće u cloud-u) i koriste dalje.

  IoT i sajber rizik

  Iako je primena IoT impresivna, i olakšava brojne procese – kako organizacijama, tako i “običnom čoveku” u svom svakodnevnom žvotu i radu, ne možemo a da ne razmišljamo o aspektu bezbednosti povezanosti na tom nivou. Koliko su ovi procesi bezbedni?

  Nekada nas ova veza čak i plaši (slično kao u slučaju AI – veštačke inteligencije), što je i očekivano, jer je u našoj prirodi da se plašimo nepoznatog. Svakodnevno slušamo vesti o “padu” čak i najvećih korporacija od strane nekoliko veštih hakera, ili o suđenjima gde organizacije gube milijarde dolara zbog nekog “curenja” informacija. Šta nas tek očekuje kada je IoT u pitanju, gde je čovek u velikoj meri oslonjen na tehnologiju?

  Sajber rizik je stvarna pretnja, ali pouzdano možemo da kažemo da se u razvoju IoT sistema mislilo i na to. 

  Kako rešiti problem sajber rizika? Put do sajber bezbednosti

  Tehnlogija se razvija – važno je da ostanemo u toku. Sajber bezbednost je direktno povezana sa napretkom modernih tehnologija, i što internet i IT više napreduju, tim tempom mora da napreduju i tehnologije koje se koriste u svrhu sajber bezbednosti. 

  Sajber bezbednost već jeste oblast koja se konstantno unapređuje, pa tako gotovo imamo veoma brz odgovor na inovacije koje se javljaju u oblasti krađe podataka, i sajber kriminala generalno. 

  Međutim, ovakve mere, ma koliko ble pravovremene, ne mogu da budu dovoljne. Ono što “fali” u takvom sistemu zaštite je preventiva. Ona može ići u dva pravca: 

  1. Formiranja adekvatne službe sajber bezbednosti u kompanijama koje imaju potrebu za zaštitom informacija i procesa od sajber kriminala, i edukacije zaposlenih kako da izbegnu sajber iznude.
  2. Sajber osiguranje – pomaže u slučajevima kada već dođe do krađe informacija, kako bi se izbegli troškovi sudskih procesa po osnovu ovih propusta.

  Sajber osiguranje predstavlja rešenje u osiguranju koje je sve zastupljenije u mnogim industrijama – i to sa razlogom! Naročito je traženo u oblastima na koje tehnologija direktno utiče (kao što je IoT). Primenljivo je u svim biznisima koji imaju kontakt sa infromacija, u smislu razmene i čuvanja istih, i može poštedi kompaniju visokih, nepredviđenih troškova. To je bar jedan dobar razlog da razmotrite ovu polisu osiguranja.

  Interesuje vas sajber osiguranje za vaš biznis, ali niste sigurni kome da se obratite? VIB stručni tim vam stoji na raspolaganju! Kontaktirajte nas i informišite se o polisi sajber osiguranja već danas.

  Back To Top