skip to Main Content

IMATE PITANJA ZA NAS?

Kontaktirajte nas

Konsultujte se o svim vidovima osiguranja i zatražite najbolju ponudu za Vas

  Transfer fajlova Kako da prenos informacija (p)ostane bezbedan

  Nijedna kompanija nije previše mala, niti previše zaštićena ukoliko dođe do sajber napada. Jedna od najslabijih karika koju mnoge firma ne prepoznaju je transfer fajlova. Sa kojim se rizicima biznisi najčešće sreću kada je u pitanju ovaj proces i da li postoji rešenje problema? Čitajte i saznajte.

  Najveći rizici kod transfera fajlova i kako da ih eliminišete

  Upoznajte svog neprijatelja da biste  ga se lakše rešili!

  Upoznaćemo vas sa nekoliko najvećih rizika pri transferu fajlova, a koji mogu postati prilika da nastane neki vid štete po vaše poslovanje. Krenimo redom.

  #1 Korišćenje vašeg proxy softvera

  Problem: iako isprva može biti jeftinije da koristite interno kreirana rešenja za vašu kompaniju, upotreba ovakvog proxy servera često znači da ćete koristiti zastarelu tehnologiju i neadekvatnu konfiguraciju za trenutne uslove. Samim tim, prilagođavanje može iziskivati dosta vremena i sredstava.

  Rešenje: Zamenite interni proxy softver modernom proxy tehnologijom koja dolazi is eksternih izvora, a zatim kontrolišite situaciju unutar vaše zatvorene mreže.

  #2 Deljenje korisničkih imena i lozinki putem FTP-a

  Problem: FTP (protokol za prenos podataka) zapravo i nije najbezbednija opcija za prenos podataka – ko bi rekao! Najveći problem je u tome što on ne koristi enkripciju podataka o korisniku, već šalje podatke direktno. To znači da tokom tog slanja, neko može da preuzme podatke vašem korisničkog naloga, kao i fajlove koje šaljete. 

  Rešenje: Koristite protokole koji enkriptuju vaše korisničke podatke kako bi osigurali da se oni neće zloupotrebiti. Neke od bezbednijih alternativa FTP-u su SFTP, FTPS, HTTPS i drugi.

  Prenos podataka se često olako shvata

  #3 Korišćenje zastarelih aplikacija ili programa na računarima

  Problem: Neki od besplatnih računarskih programa za prenos fajlova koje redovno koristite mogu biti veoma rizični. Ponekad je potrebno odrediti posebna odgovorna lica koja će ih održavati, i redovno ažurirati, a s obzirom na to da su besplatni, zavise od povratne informacije zajednice korisnika kada je u pitanju otkrivanje “bagova” i smetnji u radu.

  Rešenje: Uloižite u siguran protokol za razmenu fajlova, koji podrazumeva obuku za osoblje, održavanje tog programa, i koji se redovno ažurira.

  Zašto transfer fajlova može biti problem?

  U redu, imamo rizike kod transfera fajlova, ali zašto su oni toliko značajni? Svako rizično mesto ili situacija koje smo naveli (a ima ih još mnogo), može biti slaba tačka i idealan prostor za neki vid sajber kriminala i eksternog napada. 

  Kako bismo shvatili moguće razmere propusta koji se mogu dogoditi, podsećamo vas na nekoliko najčešćih oblika sajber kriminala:

  • DDoS (Distributed Denial of Service) – napad koji ima za clj da onemogući korisnika računara da koristi svoj računar, tako što se dovede do preopterećenja servera, mreže, ili nekog drugog dela infrastrukture.
  • Ransomware (sajber iznuda) – ozbiljniji oblik ugrožene sajber bezbednosti, gde dolazi do gubitka kontrole nad informacijama, a haker traži određena novčana sredstva da ih vrati nazad.
  • Krađa indentiteta – često se javlja kao sledeći korak sajber kriminalaca nakon krađe podataka (“curenje podataka”), a može biti ugrožena i fizička bezbednost osobe čiji je identitet preuzet. Posebno je česta preko društvenih mreža, što je bio jedan od glavnih razloga zašto je uvedena i Opšta uredba o zaštiti podataka o ličnosti (GDPR), i njena paralela u našem zakonu – Zakon o zaštiti podataka o ličnosti.

  Sajber osiguranje kao nosilac odbrane od sajber kriminala

  Ukoliko se vaša najgora IT noćna mora ostvari, uglavnom je suviše kasno da reagujete. Ali kako onda da zaštitimo svoje fajlove i poverljive informacije? Odgovor leži u preventivi koja se sastoji iz dela o kojem brine vaša IT podrška, i od dela o kojem brine vaša osiguravajuća kuća.

  • IT preventiva protiv sajber kriminala – podrazumeva unajmljivanje i/ili obučavanje stručnih lica čiji će glavni zadatak biti da brinu o prenosu i sigurnosti informacija. Takođe, potrebna je i edukacija ostalog osoblja, kako bi se sa oprezom pristupalo pristupu i razmeni fajlova.
  • Polisa sajber osiguranja – čak i ako vaša kompanija nije iz IT industrije, dovoljno je da imate bilo kakav pristup podacima saradnika, kupaca ili klijenata da postanete meta sajber kriminala. Nemojte dozvoliti da dođe do takve situacije koja vas može koštati renomea, ali i novca.

  Ako vaša organizacija dolazi u kontaktu sa bilo kojim tipovima podataka eksternih lica, predlažemo uzimanje polise sajber osiguranja. Ova polisa garantuje pokriće troškova prouzrokovanih sajber napadima i sličnim malverzacijama, i u poslednje vreme postaje sve interesantnija kompanijama kojima informacione tehnologije nisu core business.

  Želite da saznate više? Kontaktirajte VIB tim i mi ćemo osmisliti potpuno personalizovano rešenje za vaš biznis. 

  Čitamo sitna
  slova za vas

  Pomoći ćemo vam da razumete prednosti i nedostatke osiguranja. Objasnićemo vam sve detalje da biste lakše mogli da donesete odluku. 

  Sve ponude
  na jednom mestu

  Pristup svim ponudama osiguranja na jednom mestu. Bez dodatnih troškova.
  Za vas ćemo kontaktirati sve osiguravajuće kuće na tržištu.

  Skupo plaćate osiguranje?

  Postoji velika verovatnoća da previše plaćate polisu osiguranja ili da nemate odgovarajuće pokriće. Uporedite ponude i uslove i izaberite najbolje.

  Back To Top