skip to Main Content

IMATE PITANJA ZA NAS?

Kontaktirajte nas

Konsultujte se o svim vidovima osiguranja i zatražite najbolju ponudu za Vas

  Trendovi u sajber bezbednosti

  Ukoliko se zapitamo šta se na polju sajber bezbednosti promenilo u toku porteklih godinu dana, uviđamo da je jedna od promena upravo povećanje svesti o sajber pretnjama i njihovim posledicama na poslovanje. Mere sajber bezbednosti “prigrlile” su i kompanije izvan IT industrije, što je svakako korak napred ka stabilnoj borbi za gašenje sajber kriminala na svim nivoima. U nastavku smo se osvrnuli na neke trendove u sajber bezbednosti koji su tu da ostanu. Evo šta nas očekuje.

  #1 (Sajber) Bezbednosni aspekt rada na daljinu

  Svetska dešavanja u protekle dve godine primorale su mnoge organizacije da se preorijentišu na rad od kuće ili na daljinu, uz prilagođavanje čitavog biznis modela i kompanijske kulture novonastalim okolnostima. Rad van kancelarije pruža organizacijama fleksibilnost, udobnost i troškovnu efikasnost na više nivoa, međutim, ovaj model rada ima i svoje mane.

  Pri prelasku na rad na daljinu, mnoge slabe tačke sajber bezbednosti su ostale “nepokrivene”, usled nedovoljno znanja, neadekvatne primene bezbendosnih politika, ili nedostatka infrastrukture. U ovu grupu spadaju jednoslojna sajber zaštita, nedostatak odbrambene strategije od sajber napada i slično.

  Sajber kriminalci su iskoristli ove ranjivosti različitih organizacija i sproveli različite oblike sajber kriminala, koji su dalje doveli do mnogih slučajeva curenja podataka tokom 2021. godine, pa čak i početkom 2022. godine.

  Kada je postalo jasno da rad na daljinu postaje standard za mnoge organizacije, one su se više orijentisale ka utvrđivanju svojih bezbednosnih politika i infrasktrukture u cilju očuvanja bezbednosti podataka. Takođe, one su uspostavile sistem brzog odgovora na sajber pretnje i incidente. Gledajući dugoročno, sajber bezbednosti ostaje prioritete za sve oraganizacije čiji zaposleni rade na daljinu.

  Rad od kuće i sajber bezbednost

  #2 Primena odgovorne i etičke veštačke inteligencije (AI)

  Nisu samo koroporacije na udaru sajber kriminalaca, već i državne i neprofitne organizacije. Da  bi državne organizacije povećale svoj nivo sajber bezbednosti, potrebno je da ojačaju sigurnost svoje mrežne infrastrukture kojom protiču podaci i državne tajne koje mogu biti pretnja nacionalnoj bezbednosti.

  Sajber kriminalci konstantno stvaraju i primenjuju inovativne načine da pronađu slabe tačke ove infrastrukture. Iz tog razloga, sve se više uviđa prednost upotrebe veštačke inteligencije (AI) i za državne organizacije, a na kraju krajeva – i za korporacije.

  Veštačka inteligencija

  Za nastavak 2022. godine predviđa se da će se sve više i više organizacija odlučivati na primenu odgovorne i etičke AI u detekciji, prevenciji i odbrani od sajber napada. Inovativne AI tehnologije i rešenja postaće sastavni deo njihove strategije brzog odgovora na razne oblike sajber kriminala. 

  #3 Pametno upravljanje troškovima za obezbeđenje mrežne infrastrukture

  Raspodela budžeta u 2022. godini postaće “pametnija” u poređenju sa onim iz prethodnih godina. Korporacije i državne organizacije će nastojati da identifikuju “najslabije karike” sajber bezbednosti i alociraju potrebne resurse ka upravljanju i ojačavanju sistema sajber bezbednosti.

  Određivanjem kritičnih tačaka sistema sajber bezbednosti organizacije mogu umanjiti troškove koji bi se mogli javiti ukoliko do sajber napada već dođe. 

  Tokom proteklog perioda povećala se svest o sajber bezbednosti, a sa njom i spremnost korporativnog vrha da uloži u unapređenje iste na nivou organizacije. Time se postiže ne samo sprečavanje dodatnih troškova usled curenja i krađe podataka, već i narušavanje imidža organizacije po osnovu istog.

  Izvor: Security magazine

  Vreme i tržišne prilike se menjaju, da li se i vaša kompanija menja u skladu sa njima? Neka sajber bezbednost postane i vaš prioritet u nastavku godine, a u tome vam može pomoći sajber osiguranje.

  Ovo rešenje u osiguranju omogućuje vašoj organizaciji da pokrije troškove potencijalnog curenja podataka, sajber iznuda i ostalih oblika sajber kriminala.

  Interesuje vas sajber osiguranje, ali ne znate odakle da krenete? Kontaktirajte VIB tim i mi ćemo koncipirati polisu osiguranja posebno prilagođenu vašem biznisu. 

  Čitamo sitna
  slova za vas

  Pomoći ćemo vam da razumete prednosti i nedostatke osiguranja. Objasnićemo vam sve detalje da biste lakše mogli da donesete odluku. 

  Sve ponude
  na jednom mestu

  Pristup svim ponudama osiguranja na jednom mestu. Bez dodatnih troškova.
  Za vas ćemo kontaktirati sve osiguravajuće kuće na tržištu.

  Skupo plaćate osiguranje?

  Postoji velika verovatnoća da previše plaćate polisu osiguranja ili da nemate odgovarajuće pokriće. Uporedite ponude i uslove i izaberite najbolje.

  Back To Top