skip to Main Content

IMATE PITANJA ZA NAS?

Kontaktirajte nas

Konsultujte se o svim vidovima osiguranja i zatražite najbolju ponudu za Vas

  Tri sajber pretnje na koje ne smemo zaboraviti

  Sa napretkom tehnologije napreduju i sajber rizici sa kojima se svakodnevno suočavamo. Iako ne možemo u potpunosti ispratiti sve novine, moramo biti u toku sa najvećim promenama koje se dešavaju u oblasti sajber bezbedosti, kako bismo adekvatno zaštitili naše poslovanje, procese i podatke. Baš zbog toga, predstavljamo vam tri sajber pretnje na koje ne smemo zaboraviti u narednom periodu.

  Sajber pretnja #1: Sajber napadi koje pokreće veštačka inteligencija (AI)

  Veštačka inteligencija (AI) je za relativno kratko vreme postala esencijalna za poslovanje mnogih kompanija, a uz to je i od velikog značaja za sajber bezbednost. Međutim, sajber kriminalci takođe traže prilike i načine da iskoriste AI za svoje nove napade.

  U nastavku 2024. godine očekujemo da vidimo povećan broj sajber napada koje pokređe AI, koji će uspeti da prevaziću tradicionalne mere sajber bezbednosti.

  Na primer, AI će generisati realističnije fišing mejlove, koji će još lakše da prevare korisnike ili prenositi virus, koji će svoje ponašanje prilagođavati tipu mera bezbednosti sa kojima se susreću.

  Sajber pretnja #2: Sajber iznude u oblaku (Cloud)

  U današnje vreme, računarstvo u oblaku je utemeljilo svoj značaj u poslovnom svetu, i pruža brojne prednosti i uštede. Međutim ono ima jednu veliku manu: rizik od sajber kriminala.

  Računarstvo u oblaku postaje sve značajnije, zbog trenda rada van kancelarije, povećane mobilnosti i outsourcinga. Kako bisnisi sve više podataka prebacuju “u oblak”, od presudnog značaja postaje potreba da se postavi efikasna strategija sajber bezbednosti, kako bi zaštita od krađe podataka bila kompletna (koliko god je to moguće).

  Sajber pretnja #3: 5G i IoT sajber rizici

  Široka primena 5G tehnologije usloviće rastu broja uređaja koji su međusobno povezani, što će činiti IoT (Internet Of Things – internet stvari) sve važnijim delom našeg života i rada.

  Međutim, iako IoT donosi brojne prednosti, ono je i žarište potencijalnih sajber napada. Kako je 5G mreža sve rasprostranjenija, očekuje se pojačana osetljivost IoT uređaja, i dodatne prilike za krađu podataka.

  Sajber rizik – koje je rešenje?

  Koja god da je sajber pretnja u pitanju, rešenje nikada nije jednostavno. Ne može se zanemariti značaj preventivnih mera kao što je napredan sistem za zaštitu od sajber napada, ali i obuka zaposlenih kako ne bi došlo do grešaka – najviše socijalnog inženjeringa. Međutim, postoji još jedna mera na koju treba obratiti pažnju.

  Ono što vam može pomoći da deo sajber rizika prebacite na osiguravajuću kuću, putem polise sajber osiguranja. Ovo rešenje u osiguranju omogućava vam da se efikasno izborite sa troškovima do kojih može doći po osnovu sajber iznuda, krađe podataka, i ostalih oblika sajber kriminala. 

  Interesuje vas sajber osiguranje? Kontaktirajte naš tim za više informacija o ovoj polisi, kao i benefitima sajber osiguranja za vaš biznis. Zajedno ćemo osmisliti rešenje u potpunosti prilagođeno potrebama vašeg poslovanja. 

  Back To Top