skip to Main Content

IMATE PITANJA ZA NAS?

VIB-logo-80

Kontaktirajte nas

Konsultujte se o svim vidovima osiguranja i zatražite najbolju ponudu za Vas

  Venture Capital

  Nalik na firme iz potpuno različitih industrija, i Venture Capital kompanije su pretrpele značajne gubitke tokom osetljivog perioda koji je (većinom) za nama. Kako se tržište menjalo i one su se menjale sa njim, prilagođavajući se novonastalim okolnostima. Šta od toga ima čitava startup zajednica i kako to na nju utiče? Više o tome pročitajte u nastavku.

  Promena kao odgovor

  Venture Capital kompanije (u daljem tekstu VC) su se u proteklim mesecima suočile sa izazovima kao što su nesigurnost na tržištu, smanjenje broja “krugova” investiranja i smanjenje intenziteta interakcija sa klijentima “licem u lice”. Sve ove promene dovele su do pada kvaliteta investicija koja “prolaze” kroz ove kompanije ili ona postaju čak i nepraktična. 

  Međutim, u ovog digitalnoj eri kada sve postaje moguće, i kada su mnoge kompanije pretrpele “prisilnu” digitalnu transformaciju,  Venture Capital industrija pokazala je da je ipak moguće opstati.

  Venture Capital – građenje mostova uz pomoć tehnologije

  U vreme kada je distanca postala normalna, a mnoi biznisi se preselili u online dimenziju, moć i značaj softvera koji omogućuju video pozive i konferencije prosto se više nije mogla ignorisati. Već smo naveli da je izostanak lične interakcije sa klientima predstavljao problem čak i za VC industriju, ali se to lako prevazišlo upotrebom navedenih SaaS alata ili aplikacija.

  Venture Capital kompanije sada imaju i savetodavnu ulogu

  Zbog čega je ovo važno? Sa jedne strane vidimo da su VC kompanije pretrpele slične strukturne promene kao i njihovi klijenti. U tim trenucima, od pomoći su im bili startupi koji služe baš za premošćavanje prepreka uz pomoć tehnologije.

   Sa druge strane, ovo nam ukazuje u kom smeru se kreću trendovi i koji startupi će biti “najpopularniji”, odnosno najinteresantniji potencijalnim investitorima. Radi se svakako o onima koji “popunjavaju rupe” i grade mostove, čak i na daljinu.

  Promena paradigme VC kompanija: Više od investiranja

  U sklopu svih promena kroz koje prolaze Venture Capital firme, očava se rastući trend promene politike njihovog poslovanja. One sada prevazilaze “obično” investiranje, koje sada ide i van granica pukog prikupljanja i usmeravanja finansijskih sredstava, u pravcu davanja i saveta startupima.

  Venture Capital je više od investicije

  Za razliku od ranije prakse VC kompanija, one sada izuzev novca, u startupe investiraju i svoje vreme – koje nekada može biti mnogo vrednije firmama u povoju. U kom pravcu idu ovi saveti? Oni se uglavnom odnose na davanje uputstava i sugestija o:

  • razumevanju osnovnih KPI i OKR (Key Performance Indicators, Objectives and Key Results),
  • predstavljanju potencijalnim kupcima ili klijentima,
  • razmatranju različitih opcija finansiranja,
  • strukturi i obaveznim stavkama ugovora i 
  • proizvodima i proizvodnji.

  Generalno gledano, u radu VC kompanija uočavaju se dve najvažnije promene:

  1. veći akcenat na komunikaciju i mentoring  potkrepljen činjenicama i podacima i
  2. volja da se razgovara o “teškim temama” i tačkama spoticanja.

  Startupi svakako imaju najviše beneficija od ove promene pristupa, jer je iskustvo Venture Capital firmi veoma dragoceno za njih.

  Iako su zbog prirode njihovog poslovanja, a to je ulaganje u startup biznise, Venture Capital kompanije brzo “odskočile” od inicijalnog udarca, posledice jesu ostale. Nepoznato je kako će se one odraziti na čitavu industriju investiranja, ali će se sigurno pokazati u periodu od pet godina koje su pred nama. 

  Startup biznisi u našem okruženju i dalje konkurišu na svetskoj VC sceni, pa je od značaja ispratiti poromenu u radu kompanija koje umnogome određuju tokove kretanja finansijskih sredstava.

  Ukoliko poslujete kao startup ili planirate da pokrenete takav biznis, razmotrite sve prednosti koje vam pruža osiguranje. Želite da saznate više? Kontaktirajte nas i mi ćemo napraviti rešenje prilagođeno vašem poslovanju. 

  Back To Top